Как да си направим идеалната закуска през уикенда

Независимо дали сте от хората, които предпочитат да започват деня си преди всички останали или обичате да се излежавате до късно, ароматът на току-що приготвена домашна закуска е едно от онези малки неща, които са способни да превърнат и най-обикновената сутрин в специално преживяване.

Обикновено в делничните дни, приготвянето на пълноценна закуска е много назад в списъка ни с приоритети и много от нас предпочитат да я заменят с нещо бързо и хапнато на крак или просто с чаша кафе в офиса. Тази тенденция ни кара да се чувстваме стресирани и нарушава естествения ни ритъм, тъй като по този начин не отделяме достатъчно внимание на това с какво и кога се храним. Ето защо уикендът е прекрасен момент да отделим време, което да посветим в приготвянето на вкусна закуска, която да похапнем заедно с любимите си хора преди дневните ангажименти да ни погълнат.

Още от малки всички ние сме запомнили правилото, че сутрешното хранене е най-важното за деня и не бива да се пропуска. Напоследък това твърдение има много различни прочити и по темата се говори все повече и повече. Научните обяснения за това дали закуската е препоръчителна, или не ние оставяме на експертите по хранене, а междувременно ви предлагаме да стоплите вода за чай, който да подсладите с няколко бучки захар, тъй като за нас сутрините са най-хубавата част от деня и по-долу в текста ще ви дадем полезни съвети за това как да ги превърнете в страхотен повод да прекарате повече време с близките си.

Брънч – що е то

Напоследък съботно-неделните закуски, преминаващи в обяд, придобиват все по-голяма популярност и едва ли има някой почитател на палачинките, мекиците и пържените филийки, който да не е щастлив от този факт. Според енциклопедия Британика думата “брънч“ произлиза от думите “breakfast”(закуска) и “lunch“ (обяд) и се споменава за пръв път през 1895 г. на хартия от английския автор Гай Берингер, който предлага концепцията на късната закуска-обяд, като алтернатива на християнските обичаи в неделя след богослужение да се сервира обилна и тежка празнична трапеза. Според него тази нова концепция елиминира нуждата да се става рано през почивните дни, като по този начин закуската се превръща в приятен повод за събиране с приятели за почивка от натоварената работа седмица.

През 30-те години на миналия век тази идея се развива и придобива огромна популярност в САЩ, като това се дължи до голяма степен на Холивудските звезди и тяхната нужда от късна закуска по време на постоянните им пътувания.

Самото брънч меню се асоциира най-вече с присъствието на яйца на масата. Яйца бенедикт, бъркани, на очи, като част от обилна английска закуска – това са само част от различните ястия, сервирани от 10:00 до 15:00 ч. през уикенда.  Тъй като традицията да се похапва брънч се основава на идеята, че закуската трябва да продължава дълго и да се слива с обяда, тя винаги трябва да е обилна и обикновено освен яйца на масата винаги присъстват и всякакви сладки изкушения – палачинки, гофрети и кроасани, които си правят компания със свежи плодове, кафе, чай и дори леки алкохолни коктейли като Блъди Мери и Мимоза.

Еволюцията на идеалната закуска

Обикновено, говорейки за закуска, всеки от нас се връща в детството си и във въздуха сякаш се усеща аромата на бабините мекици и бухти, а дебело нарязаните филии с масло и домашно сладко изплуват толкова ясно в съзнанието ни, че почти можем да ги вкусим.  В реалността обаче закуската ни днес изглежда по тотално различен начин и често ѝ се наслаждаваме единствено през уикенда. Глобализацията на световната кухня и смесването на различните култури донесе огромно разнообразие в менютата ни и вече рядко хапваме истинска домашна баница с тиква или ябълка, но все по-често на трапезата ни намират място плодови пайове, мъфини или пухкави „американски“ палачинки. Независимо какво предпочитаме да си похапваме за закуска, има няколко неща, които трябва да присъстват в арсенала на всеки любител кулинар:

Палачинката – главното действащо лице на всяка закуска

Палачинките са едно от онези неща, които търпят толкова различни интерпретации, че е почти невъзможно да не намерим вариант за своя вкус и предпочитания. Идеалната палачинка е златиста, тънка, еластична и апетитно хрупкава по краищата и обикновено е предпочитан вариант, когато искаме да зарадваме любим човек. Тъй като продуктите необходими за приготвянето им са само няколко, е хубаво те да са с възможно най-високо качество, за да гарантират перфектния вкус и вид на палачинките. Преди да се заемете със смесването на съставките винаги пресявайте брашното, за да избегнете бучки и да го направите по-пухкаво и въздушно. Яйцата, които ще използвате трябва да са максимално пресни и със стайна температура – най-добре е да ги извадите от хладилника поне 30 минути преди замесване.

За да постигнете перфектната еластичност на тестото, не използвайте само вода или само мляко, а ги смесете в пропорция 50/50 – така палачинките ви ще са крехки, но достатъчно еластични, за да не се разпадат. Разбъркването на съставките, разбира се, има своите тънкости – най-добре е да смесите сухите (брашно, сода и сол) и течните съставки (яйца, мляко, разтопено масло) отделно, като чак след това ги комбинирате. Ако се образуват бучки, използвайте миксер, но е препоръчително да не разбърквате сместа прекалено, за да не станат палачинките ви твърди и жилави.  Следващата стъпка е изборът на правилен тиган – той трябва да бъде достатъчно голям и плосък, за да се получи приятен равномерен загар, а температурата на загряване не трябва да е прекалено висока – при максимални 6 степени на котлона, печете на 4-та, за да не  загорят краищата на палачинките и те да останат нежни и меки. Мазнината, която ще използвате трябва да бъде малко и да покрива целия тиган, без да се събира в центъра.
След като налеете количеството тесто в тигана, не обръщайте палачинката преди тя да стане приятно златиста и винаги използвайте пластмасова или дървена лопатка, за да не издраскате покритието на съда. Ако очаквате гости или просто семейството ви е голямо, използвайте два тигана, за да ускорите процеса и да поднесете палачинките топли.  За пълнежа се доверете изцяло на въображението си – палачинките са еднакво вкусни сладки или солени и се комбинират прекрасно с всякакви конфитюри, сирена, плодове и зеленчуци.

Идеалните гофрети – хрупкави отвън и меки отвътре

За разлика от палачинките, приготвянето на гофрети изисква специален уред –  гофретник, който да превърне тестото във вкусна закуска.  Разбира се, винаги можете да вземете готови  от хладилната витрина в супермаркета, но нищо не може да се сравни с току-що изпечени домашни гофрети, гарнирани с топящ се шоколад и свежи плодове. Историята на гофретите, по-известни като „белгийски вафли“, започва още преди 2000 години в Китай, а през средновековието в Европа те са били известни като храна, достойна единствено за хора от благороден произход и разпространението на рецептата се е наказвало сурово.  В днешно време гофрети гарнирани с най-различни топинги – от масло и захарен сироп до парчета пaнирано пиле, могат да бъдат видени навсякъде по света. Има стотици рецепти за приготвянето им, като всеки може да прецени коя отговаря най-добре на неговия вкус. За да станат леки, меки и хрупкави отвън обаче трябва да се спазват точно определени стъпки.

Всичко започва с избора на подходящ уред – обикновено кухненските пособия, които имат само едно предназначение се избягват, тъй като заемат допълнително място. При избора на гофретник обаче е добре да пренебрегнете това съображение и да не взимате уред, който освен гофрети прави и друго – например сандвичи.  Най-добре е да изберете гофретник с незалепващо покритие и такъв, който може да се обръща.

Следващата стъпка е изборът на висококачествени съставки – и тук, както и при палачинките, е добре всичко да е със стайна температура преди смесване. За да станат гофретите истински леки и въздушни, не смесвайте всички съставки в една купа, а си пригответе три отделни – може и да звучи страшно, но това ще гарантира перфектен резултат. В първата смесете сухите съставки (брашно, ванилия, бакплувер), във втората течните (жълтъци, мляко, разтопено масло), а в третата разбийте белтъците и захарта. Смесете всичко много внимателно докато не се получи хомогенна смес, но не прекалявайте с бъркането.

Дори и да изберете гофретник с незалепващо покритие е добре да използвате малко количество мазнина преди да налеете тестото.  За да я разпределите равномерно, използвайте четка или спрей за готвене. Не се изкушавайте да отваряте уреда докато гофретите се пекат – ще разберете, че са напълно готови тогава, когато от него спре да излиза пара. За да ги запазите хрупкави, не ги редете една върху друга, а използвайте  решетка за изстиване на печива – ако нямате, просто ги наредете на решетката във фурната, като по този начин ще се запазят топли за по-дълго време.

При поднасяне ги залейте с шоколад, добавете ягоди и топка ванилов сладолед. Гарантираме, че ще изчезнат за секунди!

Мекиците – вкусът на детството

Всеки, който е бил на гости на баба през лятната ваканция си спомня прохладните летни сутрини, прекарани в игри на двора и купчините хрупкави мекици, покрити с дебел пласт пудра захар. Ако искате да пресъздадете усещането у дома, освен пакет пудра захар „Сладея“, ще трябва да се заредите и с търпение и да следвате няколко прости съвета при приготвянето на мекиците, за да станат те меки и пухкави. Най-добре е да започнете с омесването още от вечерта, за да може тестото да втаса добре и да си спестите ранното ставане. При замесването е хубаво да работите в затоплено помещение, особено ако използвате мая.  Течностите, които ще добавяте към тестото, също трябва да бъдат топли или поне със стайна температура. Към тях прибавете първо солта и захарта, след което и шупналата мая. Брашното добавете на малки дози и бъркайте непрекъснато, докато не се получи гъсто тесто, което да доомесите с ръце. Ако имате машина за хляб, можете да си спестите тази стъпка и да замесите тестото там. Ако то лепне, добавете малко брашно, за да стане еластично и да може да се разточи по-лесно, но внимавайте да не прекалите, за да не се свива при пърженето.
Поръсете готовите мекици с пудра захар и ги поднесете с айрян, мармалад  и сирене. Да ви е сладко!

Вашият коментар