Как да си направим коледни украсени меденки

Ароматът на току-що извадени от фурната меденки е ароматът на Коледа. Освен много вкусни, те са и идеален начин да включим цялото семейство в приготовленията за празника. Вече украсени, те са перфектен подарък или декорация у дома и не са никак сложни за приготвяне, ако спазваме няколко прости правила. Най-хубавото при тях е, че можете да ги приготвите по-рано и да ги хапвате чак на Коледа, тъй като колкото повече престояват, толкова по-вкусни и меки стават. Вариантите за приготвяне на коледни меденки са много – можете да ги изпечете под формата на топчета, които после да издълбаете и да напълните с шоколад, мармалад или орехов пълнеж, да разточите тестото и да изпечете вашите меденки в различни форми, да ги украсите с фондан, глазура, шоколадов ганаш и всичко друго, което ви хрумне.

Правилните съставки

Първата стъпка при приготвянето не само на меденки, но и на всяка друга рецепта, е изборът на качествени и пресни съставки. Ако искате перфектен вкус, не правете компромис с продуктите, които ще използвате.
Най-важното при приготвянето на меденки е времето, което ще престояват – ако сте решили да ги приготвите преди Коледа и да ги изчакате, използвайте масло в тестото – то го прави по-твърдо след изпичане и това позволява да украсите своите меденки след няколко дни и да им се наслаждавате по-дълго време. Ако сте решили да ги изпечете точно преди празника, използвайте растително олио –  така те ще могат да се украсяват и консумират веднага.
Другата най-важна съставка на тези ароматни коледни сладки е медът – изберете висококачествен пчелен мед, който не трябва да е захаросан. Чистият натурален мед обаче винаги се кристализира след време и ако вашият е такъв, можете да го втечните. Тъй като той е чувствителен към високи температури, за да го втечните, без да загубите полезните му свойства, го разтопете на водна баня, като температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса. При тази температура един буркан мед ще се втечни за около 24 часа.
Подправките, които ще използвате в меденките си, ще ги направят ароматни и вкусни, но за да сте сигурни, че вкусът ще бъде наистина запомнящ се и плътен е желателно да замените бялата захар с кафява.
И като говорим за подправки – трудно може да се сетим за по-зимни и празнични аромати от тези на канела, кардамом и джинджифил. За да ви е по-лесно, а и за да ги включвате по-често в сладкишите си през зимните месеци, можете да си направите своя универсална подправка като смесите в малко бурканче равни пропорции индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, звездовиден анасон и канела.

Пътят на меденките

Омесването на тестото и изпичането на меденките всъщност изобщо не е сложно, затова не се отказвайте да ги приготвите сами у дома и да създадете неповторим семеен уют. Най-трудоемката част е самото декориране на сладките, но винаги можете да си спестите сложната украса и просто да разтопите малко шоколад, който да използвате за глазура.

Докато стигнат до фурната, меденките минават само през 3 стъпки, което е добре дошло по време на цялата коледна суматоха. Стъпките са следните:

  1. Загрейте меда, захарта и маслото в тенджера, като внимавате да не завират и оставете сместа да се охлади.
  2. Смесете пресятото брашно с бакплувер, прибавете всички останали продукти, заедно с вече охладената смес от първа точка и замесете меко тесто, което не трябва да лепне.
  3. Върху набрашнен плот разточете тесто с дебелина 1.5 см и изрежете с формички вашите меденки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 7-12 минути, в зависимост от дебелината на тестото.

Един трик, с който да направите меденките си още по-красиви преди украсяването им, е да ги намажете с тъмна глазура, която ще ги направи приятно кафяви и лъскави. За нея ще ви е нужно: 2 с.л.топла вода, 1 с.л.(с връх) разтворимо кафе, 1 яйце и 2 с. л. кафява захар. Разбъркайте всичко с вилица и намажете меденките с дебела четка, още докато са горещи.

Нейно величество украсата

Готовите меденки можете да приберете в кутия и да ги украсите, когато пожелаете. Нашият съвет е да не оставяте тази задача за последния момент, тъй като покрай празниците се събира доста работа и е много вероятно да не успеете да постигнете желания ефект, ако бързате. Пък и украсените меденки са страхотна декорация за дома ви в дните до празника.
Вариантите за декориране на коледни меденки са безброй, но ние ще ви представим два от тях, които със сигурност ще спечелят сърцата на всички любители на сладките изкушения:
Първият вариант е да украсите меденките с цветен захарен фондан, като повече за приготвянето му и начина за работа с него можете да прочетете тук.
Вторият вариант е да си приготвите глазура от белтъци позната като роял айсинг, с която да нарисувате различни фигурки по готовите меденки.

За него ще ви е необходимо следното:

200 г пудра захар „Сладея“
1 белтък
2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок

За да го приготвите, пресейте пудрата захар два пъти и прецедете белтъка през много фина цедка. Разбъркайте белтъка с вилица и добавяйте захарта на малки части. Лимоновия сок добавете накрая. Консистенцията на сместа не бива да бъде много гъста, но и не трябва да се разлива. Ако е прекалено течна, добавете още захар, а ако е прекалено гъста – още малко лимонов сок. За да украсите меденките, използвайте пош с малък кръгъл накрайник, а ако не разполагате с такъв, можете да си използвате най-обикновена кухненска хартия, както е показано тук.

В линковете по-долу ви предлагаме няколко идеи, от които можете да почерпите вдъхновение за украсата на вашите меденки:

Идея 1
Идея 2
Идея 3

Да ви е сладко!

2 Comments

  1. Страхотна статия! Сега покрай Коледа най-накрая ще се пробвам и аз с направата на меденки 🙂

Вашият коментар