Как да си направим страхотни захарни фигурки за торта

Необходими съставки за стандартно голяма торта с до 5 мм фондан и няколко захарни фигурки (според дизайна):

1 кг пудра захар Сладея
Пакетче желатин
50-60 мл вода
1 ч.л. глицерин*
120 мл глюкоза*

*В големите супермаркети могат да се намерят необходимите продукти.

Предстоящото тържество чука на вратата. Планирали сте всичко от А до Я, но все още обмисляте как да направите тортата още по-забележителна. Няма нищо по-страхотно от специална торта за специален човек, повод или пък просто, за да направите деня си по-сладък. Детайлът винаги променя цялостното усещане на нещата.
Със захарно тесто можете да моделирате фигурки за вашата торта, курабийки или други сладки изкушения. А освен това, можете да го използвате за фондан.
В редовете по-долу ще ви дадем няколко съвета как да си направите захарно тесто, с чиято помощ ще впечатлите всички.

1.Приготвяне на тестото

На първо място, започнете подготовката на тестото ден по-рано.

За чудесна консистенция

Както във всяко едно ново начинание, най-важната стъпка е първата. В този случай, пресяването на пудрата захар. Направете го минимум два пъти, за да се предотврати нежеланото слепване на тестото в по-късен етап. Също като в добрата стара поговорка – „Три пъти мери, един път режи.”
След като завършите тази важна стъпка, можете да преминете към следващата – изключително важна и много забавна.

Голямото смесване

Тази стъпка е най-сложна от всички. Не се притеснявайте, ако не беше сложно, успехът ни накрая нямаше да е толкова сладък. Буквално!
Намерете удобен съд и пригответе желатина спрямо инструкциите на опаковката. Ако такива няма,  го пригответе, като към него налеете половин чаена чаша студена вода, за да се разтвори, след което го оставете да набъбне. Затоплете на водна баня, докато всичко се втечни.

В това време е хубаво да затоплите и глюкозата, след което да смесите с глицерина.
Прибавете вече смесените глицерин и глюкоза към желатиновата смес и разбъркайте добре.
Идва ред и на пресятата пудра захар от стъпка едно.
Изсипете половината част от захарта в дълбок съд и оформете кладенче, в което прибавете желатиново-глюкозната смес. Бъркайте равномерно, докато се получи плътна и гладка консистенция.
Останалата част от пудрата захар се добавя постепенно с постоянно бъркане до получаване на лепнещо тесто.

Оцветяване на тестото

Тортата едва ли ще е за Великден, но ако искате фигурките или фонданът да са цветни, ще трябва да се запасите добре с оцветители за тесто. Съществуват различни подходящи сладкарски бои и оцветители. Започвайки от гел бои, преминавайки през прахообразни и завършвайки с течни. Съветваме ви да се запасите с най-разнообразни цветове, за да станат фигурките наистина впечатляващи.
Гел боите са подходящи за добавяне към сместа, а останалите можете да използвате за директно нанасяне върху оформените фигурки.
За да смесите гел боята с тестото, трябва предварително да разделите сместа от по-горе в няколко различни купи, като всяка една ще бъде за различен цвят тесто.
Ако пък искате да творите и рисувате, ще се наложи да се сдобиете с четки. Препоръчваме използването на четки с тънък връх.

Размесване на тестото

Ако сте били любопитковци и сте гледали добре в ръцете на баба си, докато меси тестото за вкусна домашна питка, то значи ще се справите страхотно и с омесването на сместа.
Пригответе си гладка повърхност, на която ще размесвате и я поръсете обилно с пудра захар.
Използвайте глицерин, с който да намажете ръцете си, преди да започнете да месите с ръце. Когато сладкото тесто стане гладко и леко лепне – значи е готово и можете да го увиете в домакинско фолио.
Оставете да престои на стайна температура за един ден.

Проверка на тестото

След като тестото е престояло, се размесва отново и чак тогава при нужда се добавя още пудра захар. Ако сместа е станала прекалено твърда, можете да я затоплите в микровълнова фурна за две минути на не много висока температура.
Вече сте напълно готови за финалната права!

Разточване и подготовка за изработката на фигурки

Ето я и последната стъпка преди голямото оформяне.
Разточете тестото на гладка повърхност, като преди разточване отново поръсете повърхността обилно с пудра захар и намажете ръцете си с глицерин.
Воала! Вече имате готова смес за фигурки.

Ако използвате тестото за фондан, то оставете го с дебелина от един пръст.
Ако пък искате да правите фигурки, тестото не трябва да остава разточено.

1.Оформяне на фигурки и/или фондан

Приготвеното захарно тесто можете да използвате, за да оформите различни фигурки за декорация или като фондан, с който да покриете вече приготвена торта или други сладки изкушения като курабии, мъфини и различни дребни сладки.

Фигурки

Най-забавната част оставяме за финал – оформянето на фигурките. Оставяме ги изцяло на вашето въображение. Ако сте играли с пластилин и сте оформяли всевъзможни фигурки, то сме сигурни, че ще се справите и със захарните.
За улеснение в оформянето на фигурките, можете да използвате добрите стари формички за курабийки и сладки. Децата също ще се радват изключително много да оформят с тях.

Как да направим рози от захарно тесто

Цветята от захарен фондан са може би най-лесните фигурки за оформяне, а също така са и изключително красиви. Можете да използвате най-различни нюанси в тестото за всяко едно от тях, а можете да ги оцветите и с четка.
В редовете по-долу ще ви дадем простички съвети как да направите цветове от роза:

Откъснете малка част от тестото и оформете топче от него, след което притиснете с пръсти до оформяне на тънък и овален лист. Навийте под формата на фунийка, като тя ще бъде сърцевината на розата.Оформете следващите „листенца” по същия начин, като всяко следващо трябва да бъде по-широко. Прикрепете ги към първата фунийка. Преди да оставите розата да изсъхне, подрежете с ножче долната част и с пръсти извийте листенцата, за да придобие финалната си форма.Накрая оставете „цветето” да изсъхне, за да се втвърди.

Ако пък искате нещо различно от цветя или се затруднявате в скулптирането на декорацията, в интернет съществуват страхотни блогове и видео уроци, от които можете да черпите вдъхновение:

http://cakejournal.com/
http://www.cakecupboard.com/
http://blog.mycakedecorating.co.uk/

Фондан

Не сте фенове на оформянето на фигурки и си падате по прецизните неща? Няма проблем – използвайте сместа за направата на фондан.

Името идва от френски и буквално означава топене. Идва от корена fondue /фондю/. Фонданът представлява захарно покритие за вече подредените блатове. Използва се за декорация, също като фигурките. Можете да комбинирате фигурки с фондан. Крайният резултат е впечатляваща торта.
Той е прекрасна и стилнa декорация за сладкото изкушение.
За да покриете своята торта със захарното тесто, първо го разточете с точилка и оформете плътен кръг. Ако искате да покриете цялата торта,  трябва да вземете предвид височината на тортата и диаметъра ѝ, заедно със страните.
След като разточите тестото,  го поставете върху предварително изстудените и подредени блатове. Поставяйте внимателно и изкарайте въздуха изпод тестото. Със сладкарска шпатула става най-лесно и прецизно, но ако нямате, изкарайте въздуха с леко натискане с ръце. Същото важи и за стените на тортата.Останалата част от тестото изрежете с остър нож. Макетните ножчета също вършат много добра работа.

Гланциране

Ако желаете тестото да е леко лъскаво, можете да намажете вече поставените фондан или фигурки с четка, потопена в глюкозен сироп.
За да направите сироп, смесете част от глюкозата с малко гореща вода и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. След това оставете сместа да изстине напълно. Вече е готова за ползване.
Оставете вече оформената торта в хладилник, за да стегне фонданът. Ако пък нямате търпение – отрежете си парче и се насладете на произведението си. За тази стъпка нямате нужда от съвет. Ние дори бихме я предпочели пред оставянето на тортата в хладилника.

За какво още може да използвате захарното тесто?

Украса на мъфини със захарно тесто

Искате нещо различно от торта за празненството и сте се спрели на мъфини и кексчета? Страхотно! Ние също сме фенове на малките изкушения.
Можете да изпечете апетитни мъфини, които също да покриете с фондан и захарни фигурки. Изглеждат страхотно, а децата ги обожават.Просто повторете стъпките от по-горе, но в по-малки подходящи пропорции за мъфините.
Обещаваме ви, че с тези кексчета с декорация ще впечатлите всички!

Сладки с фондан

Друго страхотно приложение на захарното тесто е поставянето му върху прясно изпечени курабийки и сладки.
Използвайте формичките, с които сте оформили сладките преди изпичане и изрежете от предварително разточеното на тънко захарното тесто. Тук отново може да използвате най-различни цветове, за да придадете още по-страхотен вид на вашите сладки.
Наложете изрязания фондан върху сладките и оставете да изсъхне добре.
И тук можете да използвате въображението си и да направите фигурки, които да поставите върху вече готовите сладки.

Остава само да се насладите на произведенията си!

17 Comments

  1. Здрвейте, много богато описание на работата и приготвянето на тестото, БЛАГОДАРЯ 😉 Точно това търсех 😉 Имам само няколко въпроса: Глюкозата се купува от хранителен магазин, не си я приготвям аз? и Глицерина от аптеката или пак да търся по хранителните магазини? Извинявам се, ако са ми глупави въпросите 😉

    • Привет Мария, съвсем правилно си се насочила – глюкоза има в хранителните магазини, а глицерин – в аптеките.

      Поздрави и приятни кулинарни приключения!

  2. Благодаря 😉 довечера още ще се пробвам 😉

  3. Благодаря за чудесните идеи! Тортите и сладките Ви изглеждат наистина прекрасни!
    Със сигурност ще опитам вашата рецепта. Един вероятно доста глупав въпрос, но съм съвсем начинаеща – как да закрепя вече изсушените фигурки за фондана, който е върху тортата?

    • Здравейте, Пепа, благодарим ви! За да залепите изсушените фигурки, можете да използвате разбит белтък или малко вода.

  4. Колко горе долу ще излезе като количество? Ако ми трябва само за мъфини не за цяла торта колко трябва да слагам от продуктите?

    • Здравейте, посочените по-горе съставки отговарят за стандартно голяма торта с до 5 мм фондан и няколко захарни фигурки. Ако ви остане допълнително фондан, можете да го съхранявате на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио.

  5. Здравейте,
    Моля да ми кажете/ покажете каква трябва да е глюкозата – течна или на прах. Ако може направо да ми препоръчате някоя.

    • Здравейте,

      препоръчваме глюкозата, която ще използвате, да бъде течна.

  6. Здравейте. Имам следния въпрос. Решила съм да направя торта на 2 етажа ,като ще са измазани само с маслен крем и отгоре имат лека фонданова украса. По принцип в рецептата е изрязана с айсинг,но не съм работила с такъв. Въпросът ми е колко време ще може да престои в хладилник и има ли вероятност да се разтопи?

    • Здравейте, ако тортата покрита с фондан изисква съхранение в хладилник е възможно от влагата в хладилника той да се размекне и да изглежда лъскав, като мокър. За да се изолира влагата от тортата е най-добре преди да се покрие с фондана да се намаже със слой маслен крем както сте направили. Най-добре тортата покрита с фондан да не се съхранява в хладилник, а на хладно място.

  7. Здравейте, много хубава рецепта. Всичко е обяснено много подробно, което ми хареса, но все пак имам няколко въпросчета. Проблем ли ще е ако при приготвянети на желатина съм добавила повечко вода? И другото което е, ако първо съм смесила глюкозата и глицерина и след това съм ги затоплила,? Възможно ли е с тези мои грешки да получа едно стегнато захарно тесто? Благодаря за рецептата все пак.

    • Здравейте, благодарим ви! Ако добавите повече вода при приготвянето на желатина, е възможно той да стане по-рядък и мек. Няма изрична препоръка да не се затопля глицеринът, но все пак ви съветваме да се придържате към оригиналните инструкции, за да получите перфектните захарни фигурки. Поздрави!

  8. Чудесна рецепта, благодаря! Но аз не разбрах как става оцветяването на измесеното захарно тесто… Разделям в купички, а после?.

    • Зависи от вида на боите, но по правило първо правите тестото. Докато е още меко го разделяте според броя на боите и го смесвате с тях, до получаване на желания нюанс.

Вашият коментар