Най-сладките подаръци

Най-сладката и приятна част от подготовката за Коледните празници е избирането на подаръците.

Понякога обаче това е не толкова лека задача – на най-близките хора сме подарявали какво ли не, а по-далечните приятели, не познаваме достатъчно. Има обаче една категория подаръци, на които всички се радват. Малки и големи, семейството и приятелите, всички те обичат вкусни домашно приготвени лакомства. Домашно приготвените за подарък сладки са така безценен подарък, не само защото са толкова вкусни, а защото в приготвянето, декорирането и поднасянето им, влагаме лично отношение, труд и старание, които ги превръщат в още по-специален подарък.

 

Как да изберем подходящата рецепта за коледни сладки?

Всяка рецепта за любими домашни сладки е подходяща и може да се превърне в рецепта за коледни сладки. Най-често като коледни сладки се подаряват шарени сладки в различни формички, напукани какаови сладки или мъфини. Ако ще подаряваме коледни сладкиши, е по-добре да заложите на рецепта от старите тефтери на баба, която е изпитана през годините. Точно такава е рецептата за маслени сладки.

 

Класиката е модерна

Има много рецепти, носещи духа и аромата на Коледа, които пристигат до нас от различни краища на света. Но класическите рецепти от кухнята на баба носят едно специално усещане, те носят вкуса на детството и най-сладките моменти. Разбира се, тези вкусни и изпитани рецепти могат да бъдат освежени и осъвременени, или пък да бъдат приготвени в класическия им вариант.

 

Необходимите съставки за маслени сладки:

  1. 1 чаена чаша пудра захар Сладея
  2. 1 чаена чаша свинска мас / краве масло
  3. 3 чаени чаши брашно
  4. 2 ванилии
  5. пудра захар Сладея за поръсване

 

Как да приготвим сладките?

Разбиваме меката свинска мас с пресятата пудра захар Сладея и ванилията. Пудрата захар Сладея ще се смеси много по-лесно, особено пресята, така че да се образува мека, хомогенна и винаги еднакво сладка смес. След разбъркването, добавяме малко по малко предварително пресятото брашно. В началото разбъркваме сместа с дървена лъжица, а след като тестото стане по-плътно, продължаваме да омесваме с ръце до получаване на гладко тесто.

 

Вместо свинска мас

В класическия си вариант за по-вкусен резултат, маслените сладки на баба се приготвят със свинска мас, но ако нямате под ръка такава, лесно може да я замените с краве масло.

 

Избери форма на твоите маслени сладки Тестото за маслените сладки е готово. Всеки избира каква форма ще имат неговите сладки за подарък. От масленото тесто може да се оформят топченца, към които да се добави орехче или пък друга желана украса. Може да се оформят и като линцер сладки, които да се слепят с мармалад.

 

Как се правят маслените бисквити за линцер сладките? В тави се поставя хартия за печене. Тестото се разточва на блат и с помощта на чаша или кръгла формичка се изрязват кръгли сладки, които се нареждат в тава и на половината от сладките се изрязва формичка: звездичка, сърчице, кръгче или друго. Сладките се пекат за около 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

 

Слепени с мармалад – още по-вкусни

Готовите напълно изстинали сладки стават още по-вкусни, когато се слепят с мармалад. Използвай любимия си домашен мармалад, като внимаваш да е достатъчно гъст. Много подходящи за целта са мармаладът от сини сливи, както и този от кайсии.

 

За финален щрих поръси с пудра захар

Слепените линцер маслени сладки се поръсват с пудра захар Сладея, за да придобият завършен вид!

 

Завърши подаръка

Готовите сладки се подреждат в подходящи кутии, които може да се украсят с червена панделка, или друг елемент, внасящ коледно настроение. Ако пък всяка сладка ще бъде отделен подарък, то следва да се опаковат в индивидуални опаковки.

 

Кекс с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква

Необходими съставки:

4 яйца

½ чаена чаша кристална захар Сладея

2 ⅓  чаени чаши пълнозърнесто брашно от спелта

2 чаени чаши настъргана сурова тиква

½ чаена лъжица канела

⅓ чаена лъжица джинджифил

⅓ чаена лъжица индийско орехче

⅔ чаена чаша олио

2 чаени лъжици бакпулвер

½ чаена лъжица хлебна сода

 

Как да приготвим кекса?
Винаги изваждайте продуктите от хладилника поне един час преди да започнете готвенето.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера, хлебната сода и подправките.

Разбийте яйцата заедно със захар Сладея с помощта на миксер или тел, след което добавете олиото и отново разбийте.

Към течната смес, при непрекъснато бъркане, малко по малко  добавете сухата смес до получаване на хомогенна маса. Накрая добавете настърганата тиква и разбърквайте, но този път с лъжица.

Намажете с малко олио форма за печене и изсипете сместа – печете в предварително загрята, на 180 градуса, фурна за около 30 минути. Проверявайте дали кексът е изпечен с клечка за зъби – ако излезе суха, то и кексът е готов. След изпичане оставете да изстине напълно.

Подходящата глазура 

Всеки кекс става още по-ефектен и вкусен с подходяща глазура. Може да го поръсите с пудра захар или да го залеете с шоколадова, карамелена или с модерна глазура от крема сирене. Как се прави глазура с крема сирене? Разбийте 200 грама крема сирене и ½ чаена чаша пресята пудра захар Сладея с помощта на миксер. След като получите гладка смес, я изсипете върху изстиналия кекс.

По-шарен, по-красив, по-вкусен

За перфектен заъвршек, поръсете кекса с настъргана лимонова кора, настърган шоколад или смлени ядки.

Вашият коментар