Най-вкусните летни десерти

Всички ние чакаме лятото с нетърпение, така както чакаме и любимия си десерт след приятна вечеря с приятели. Ето защо в разгара на любимия ни сезон ви предлагаме няколко бързи и свежи идеи, с които да очаровате семейството и приятелите си на следващото градинско парти:

5

1. Плодово сорбе

Очарованието на сорбето се крие в неговата простота. To e изключително леко и подходящо за вегани или хора с хранителни алергии. Златното правило е едно – изберете добре узрели плодове и ги пюрирайте със захарен сироп. Пригответе го като смесите вода и кристална захар „Сладея“ в съотношение 1:1 и кипнете, докато захарта се разтвори и се сгъсти достатъчно. Преди да смесите плодовете и сиропа, той трябва да бъде напълно охладен. Имайте предвид,  че замразяването притъпява сладостта на сместа, заради което можете да използвате малко повече захарен сироп. Лесен трик, с който можете да проверите дали количеството захар ще доведе сорбето ви до подходяща текстура, е да потопите измито и подсушено сурово яйце в него. Ако частта от яйцето, която остане над повърхността, е с големината на монета, означава че сте постигнали идеалните пропорции от плод и захарен сироп. Ако яйцето потъне напълно, добавете още захар, а ако по-голяма част от яйцето изплува на повърхността, разредете сместа с малко плодов сок или вода. Замразете сместа в плътно затворена кутия, за да предотвратите навлизането на влага и образуването на ледени кристали, като разбърквате на всеки 30 минути в рамките на няколко часа. Поднесете във високи чаши и украсете в свежи листа мента.

3

2. Домашен сладолед

Сладоледът е абсолютна класика в горещите летни дни. Можете да го приготвите у дома дори и да нямате спецална машина. Най-лесната и класическа рецепта е тази за ванилов сладолед. Съветваме ви при приготвянето на ванилов сладолед да използвате база от яйчен крем, която ще му придаде изключително богат вкус и нежна и кремообразна текстура без ледени парченца. Колкото повече жълтъци използвате при приготвянето на крема, толкова по-плътен вкус ще постигнете. Ако целите приготвянето на по-лек, млечен и пухкав сладолед, просто намалете количеството на жълтъците.
Първата стъпка от приготвянето на крема е разбиването на яйцата със захарта – използвайте миксер, за да получите пухкава смес със светъл цвят и добавете щипка сол, която ще подсили вкуса на вашия сладолед. Сметаната, която ще използвате трябва да бъде животинска и неподсладена. Преди да я добавите към сместа от захар и жълтъци я кипнете заедно с ванилова шушулка или екстракт, като внимавате да не загори. Горещата сметана добавете към жълтъците и захарта на много тънка струя при постоянно разбъркване, след което върнете на котлона, за да се сгъсти, като този път сместа не бива да завира, за да не се пресече. Идеалната гъстота на крема е постигната тогава, когато той покрива дървена лъжица, потопена в него, изцяло, без да се разтече. Прецедете крема, покрийте го с прозрачно фолио и го приберете в хладилника, за да се охлади. След пълното му охлаждане е време да развихрите въображението си и да добавите пресни и сушени плодове, бисквити, шоколадови парченца или домашно сладко, повече за което можете да прочетете тук. Ако предпочитате да ги прибавите след пълното замразяване на сладоледа пропуснете тази стъпка и просто изсипете сместа в подходящ, затворен съд и го приберете в камерата на хладилника. Ако искате сладоледът ви да стане готов по-бързо, изберете по-плитък съд.  Докато сместа се замразява е необходимо да я разбъркате няколко пъти, за да запази кремообразната си текстура.

4

3. Галет с летни плодове

Галетът е един от онези десерти, които превръщат летните плодове в нещо наистина специално без много усилия.
Основата на този типично френски десерт е ронливото маслено тесто, което наподобява тестото за приготвяне на пай. То може да се смеси и на ръка, и с миксиране на всички съставки в блендер. При масленото тесто всичко започва със смесването на брашно, малко захар, масло и достатъчно ледена вода. Количеството съставки, които ще използвате, зависи от броя галети, които искате да приготвите, но е важно да запомните съотношението 1, 2, 3 –  1 част захар към 2 части брашно и 3 части масло. Към тестото е добре да прибавите и щипка сол, която ще обогати вкуса, без да прави тестото солено.
Ако приготвяте тестото в блендер, няколко пулсирания са напълно достатъчни – колкото по-въздушна текстура има тестото, толкова по-вкусно ще бъде то. Не се притеснявайте, ако маслото остане на малки бучки – те са добре дошли при приготвянето на галет, стига да не са по-големи от грахово зърно.
Следващата стъпка е приготвянето на плодовата плънка – тук можете да използвате най-различни комбинации от любими летни плодове, ядки, сушени плодове и каквото друго ви хрумне. Какъвто и плод да изберете е важно да го подготвите предварително като го почистите и нарежете на много тънки парчета. След като сте ги нарязали, смесете плодовете с микс от захар и брашно, който ще абсорбира част от течността от плодовете и ще сгъсти плънката. Тук е идеалният момент да добавите каквито вкусове пожелаете – настъргана цитрусова кора, ванилия, кокосови стърготини, мента и пр.
При разточването на тестото е важно да не го изтънявате прекалено, за да се запази хрупкаво и ронливо. При поставянето на плънката оставете краищата празни, за да завиете галета в традиционната кръгла форма. Преди да го поставите във фурната, поръсете с кристална захар „Сладея“ и печете около 40 минути или докато тестото придобие приятен златист цвят.
Поднесете своя ароматен галет с топка домашен сладолед и още пресни плодове.

Вашият коментар