С аромат на есен – вкусното изкушение Крамбъл с ябълки

Усетете аромата на есента със съветите на Сладея и Supichka. В текста ще намерите техните трикове за вкусното изкушение Крамбъл с ябълки:

 

Ябълките, крушите, дюлите, гроздето… Това са плодовете, които дават есенен полъх на менюто и вкуса на трапезата. Най-често към тях подхождаме традиционно и ги хапваме или сурови, или пък ги включваме в кекс. А има толкова много вкусни и ароматни идеи за десерти с ябълки! Те стоят в основата на много сладкиши и могат да влязат в много роли, защото са бързи и лесни за приготвяне.

 

Канелата – най-добрият приятел на ябълките

Има комбинации, които са признати за универсално любими. Точно такава е тази между ябълките и канелата. Тя не само събужда апетита и създава вкусни асоциации, но и изпълва дома с аромат и създава усещане за уют. Въплъщение на тази комбинация е хрупкавият есенен сладкиш Крамбъл с ябълки.

 

Крамбъл с ябълки – сочна основа и хрупкави трохи

Нужните съставки за основата:

1 кг. ябълки

½ чаена чаша кристална захар Сладея

⅓ чаена чаша стафиди

1 супена лъжица канела

1 супена лъжица брашно

 

Нужните съставки за заливката от хрупкави трохи:

1 чаена чаша овесени ядки

1 чаена чаша брашно

½ чаена чаша кристална захар Сладея

1 ванилия

½ чаена лъжица бакпулвер

125 грама краве масло

Как да приготвим сочната основа?

Ябълките трябва да са измити, обелени и нарязани на кубчета. В купа ги смесете с всички останали съставки за основата, а именно кристалната захар Сладея, стафидите, канелата и брашното, след което разбъркайте добре с лъжица и изсипете в тава.

Как да приготвим хрупкавите трохи?

Маслото разтопявате и изсипвате в купа, след което към него добавяте овесените ядки и разбърквате. Добавяте кристалната захар Сладея, брашното, ванилията и предвиденото количество бакпулвер и отново разбърквате добре, до получаването на едри трохи, които разпределяте в тавата върху ябълките. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, докато трохите придобият златист цвят.

 

За любителите на ориенталския вкус

Ако обичате по-наситени вкусове и аромати към канелата в основата на сладкиша може да добавите щипка индийско орехче, щипка кардамон и щипка карамфил. Така, вашият крамбъл с ябълки ще стане много по-ароматен и ще бъде подходящ и за празничната трапеза на Коледа.

 

Топка сладолед или ванилов сос

Крамбъл с ябълки може да сервирате топъл или студен. Когато сервирате сладкиша топъл, може да добавите топка ванилов сладолед или пък ванилов сос към всяка порция. Освен по-сочен, така той ще стане и по-елегантен и фин.

Вашият коментар