Златните правила на перфектния крем-карамел

Класиката сред десертите

Крем карамелът е един от онези класически десерти, които всеки познава и обича. Той е толкова популярен, че според данни от национално представително проучване, направено по поръчка на „Захарни заводи“ АД по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица, българите го определят като своя любим десерт. Въпреки широката си популярност и привидно лесната рецепта, крем карамелът изисква прецизност и умения и е сред онези начинания, които изискват малко репетиции в кухнята, ако крайната цел е идеално изпълнение с аромат на запечена захар и ванилия.
Откриването на крем карамелът е едно от епохалните събития в историята на световната кухня. Той често е сравняван с крем брюлето, но разликата между тях е в това, че в крем брюлето се използва повече захар и коричката му се обгаря. Приготвян по различни начини и на много места по света, крем карамелът има много вариации, но най-популярния, разбира се, е класическият десерт с основа от яйчен крем, комбинирана с фин карамел.
Както всяко нещо и този десерт има своите малки тайни, които веднъж научени се предават между кулинарните любители от поколение на поколение. Ако прашните тефтери с рецепти на баба не са ви под ръка, следвайте следните съвети и изненадайте семейството  си с фин крем карамел, поднесен с елегантно обръщане в чинията.

Гаранция за перфектен вкус

Първата и най-важната стъпка при приготвянето на крем карамел е избора на подходящи и качествени продукти. Тъй като те са само четири, е важно да не правим компромис и да се постараем да бъдат с високо качество. За да бъде крем карамелът наистина вкусен, е добре яйцата да бъдат домашни и пресни. Можете да проверите дали едно яйце е прясно или не с помощта на следния трик: пуснете яйцето в купа с вода и ако е прясно, то ще потъне и ще остане легнало на една страна,  ако е на седмица също ще остане на дъното, но по-широката част ще се повдигне леко, ако изплува – най-вероятно е развалено. Ако яйцата ви са били в хладилник е добре да ги извадите предварително, за да бъдат със стайна температура, което ще осигури по-лесното им разбиване и ще гарантира нежността на крема. Най-подходящата захар за десерта е бяла кристална „Сладея“, а за по-изразен аромат, използвайте ванилена есенция, вместо ванилия на прах. Ако имате ванилени шушулки, можете да използвате и тях, но за да не останат частици в крема, е добре да ги сварите в млякото и след това внимателно да ги отстраните. Млякото, както и яйцата е най-добре да бъде максимално прясно, пълномаслено и с минимална преработка.

Крем без шупли – мисията е възможна

Тук е моментът да споменем, че различните рецепти дават различни насоки за това как да смесим продуктите. Вариантите обикновено са два – да разбием яйцата със захарта и ванилията и след това да прибавим млякото или да разтворим захарта в млякото и да прибавим сместа към разбитите с ванилията яйца. Ние препоръчваме втория вариант, но който и да изберете, е важно млякото също да бъде предварително затоплено, но не прекалено.  To се прибавя към яйцата на много тънка струйка при непрекъснато бъркане. При разбиването е най-добре да използвате телена или пластмасова бъркалка, а не миксер, тъй като вкарването на въздух в сместа би развалило плътната структура на крема.

Можете да изпечете приготвената смес в стандартни метални или алуминиеви формички, формички за суфле, тава или порцеланови чашки. Какъвто и съд да изберете,  първо се убедете, че той е устойчив на високи температури, защото ако е порцеланов, е възможно да се напука при изливането на карамелизираната захар. За да бъдете сигурни, най-добре е да изберете метални формички, които ще осигурят и идеалната форма за вашия десерт.

Малките големи тайни на карамелизираната захар

Ако в детството си често се похапвали крем карамел, сигурно ще си спомните, че тогава по-популярният начин за поднасяне е бил директно във формичките, в които е печен, а не обърнат в чиния. Този начин обаче не позволява най-вълнуващата част от десерта, а именно карамелизираната захар, да бъде част от всяка вкусна хапка.

Вариантите за приготвяне на неустоим карамел обикновено са два – в отделен съд или във формичките, в които ще се пече. Ако изберете да го приготвите в отделен съд е добре да разтопите захарта на котлона в тенджерка с 2-3 супени лъжици вода. Най-важното правило тук е в никакъв случай да не разбърквате сместа, а само да разклащате тенджерката, докато цветът стане светло кафяв. За да предотвратите загарянето е най-добре първо да добавите половината захар и когато тя започне да се топи, да прибавите и останалото количество. След като карамелът ви е готов, просто го разпределете в съда преди да добавите яйчения крем.

Ако ще приготвяте карамел директно в купичките, в които ще печете, трябва да разпределите цялото количество захар по равно във всяка от тях и да я разтопите във фурната за около 3-4 минути. Следете карамелът да не стане прекалено тъмен, тъй като после ще има горчив вкус.

Най-важният етап от приготвянето на крем карамел е печенето. Дори и да сте използвали най-добрите съставки, да сте ги смесили по правилен начин по правилен начин и да сте приготвили най-добрата карамелизирана захар, ако объркате тази стъпка, вашият десерт няма да бъде идеално плътен и гладък.

За да предовратите появяването на шупли е важно да печете без вентилатор и на ниска температура – около 160-180 градуса. Особеното на този десерт е, че се пече на водна баня, като водата не бива да завира. Лесен трик, с който можете да предотвратите завирането е да добавяте кубчета лед през 15-20 минути. Крем карамелът се пече около 40 минути и се оставя да се охлади на стайна температура преди да се изстуди напълно в хладилник за около 4-5 часа.

Да поднесем с въображение

Последната стъпка от приготвянето на крем карамел е презентацията на вече готовия десерт. За да извадите крема от купичките по-лесно, използвайте малък нож, с който да минете по ръбовете, след което обърнете десерта върху чиния и с леко почукване махнете купичката.
Гарнирайте чинията с пръчка канела, мента, звезден анасон, портокалови кори или шафран.  Можете да добавите свежи плодове, сметана и дори ядливи цветя – разчитайте на вкуса и въображението си. Да ви е сладко!

5 Comments

  1. Не знам как го правят за 40 минути. При мен трябва поне 140 минути

    • Да, 40 мин. са малко. Трябва да се пече поне 1 час.

      • Здравейте, благодарим ви, че споделихте своя съвет с нас! Нашата насока е препоръка, защото различните съдове в които се пече, както и различните фурни предполагат различно време за печене.

  2. Получава се прекрасен крем но печенето е 90 мин плюс 10 мин след като фурната се изключи и се оставя да истине в тавичката с топла вода

Вашият коментар