Тест за качеството на захарта

Необходими материали:
захар – от 180 до 200 g
диамониев фосфат – 6 g
вода – 1 l
мая за хляб – 15 g
колба с дишаща тапа
термостат

В колба с 900 ml вода поставете 180 g захар и 6 g диамониев фосфат.

Разбъркайте течността докато компонентите се разтворят.
В 100 ml вода с температура от около 32-33°С разтворете 15 g хлебна мая. Добавете сместа с размита мая към тази със захар и диамониевия фосфат и разбъркайте.
Затворете колбата с тапа с тръбичка или от марля и памук.

Оставете колбата при температура 32-33°С като в рамките на 24 часа, за да протече ферментационен процес. Последният визуално представлява образуването на мехурчета. По време процеса разклащайте колбата от време на време.