
Козунак с локум
Необходими продукти
-
6 яйца
-
200 г бяла захар СЛАДЕЯ
-
1 кг брашно
-
1 кубче прясна мая (40 г)
-
200 мл прясно мляко
-
1 ч.л. сол
-
2 кутии локум цветен СЛАДКИ ВРЕМЕНА
-
2 пакетчета ванилия
-
настъргана кора от 1 лимон
-
125 г масло
-
90 мл олио
-
100 г стафиди
Начин на приготвяне
Пригответе козунака като започнете със смесването на леко затоплено мляко, 250 г от брашното и маята. Оставяте 30 минути да втаса.
Отделете белтъка на едното яйце за по-късно.
През това време разбийте с миксер яйцата, бялата захар СЛАДЕЯ, солта и ванилията. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта. Добавете лимоновата кора.
Замесете меко тесто от така получената яйчена смес, брашното, разтопеното масло и тестото с мая. Месете 15 минути като постепенно добавяте олиото. Полученото тесто покрийте с кърпа и оставете на топло за 1 час или до удвояване на обема.
Премесете и добавете предварително нарязаните на четири кубчета цветен локум СЛАДКИ ВРЕМЕНА. Оформете късове от тестото. Оставете да починат десетина минути и сплетете на плитка.
Така оформените козунаци поставете в предварително намазани с олио форми за печене и оставете да втасат на топло отново около час. Използваните форми за печене са с размер 10×25 см. От това количество тесто излизат 3 козунака с този размер.
Втасалите козунаци намажете с разбит белтък и поръсете със бялата захар СЛАДЕЯ.
Печене:
Загрейте фурната на 220 градуса (горен и долен реотан). Сложете козунаците по средата на фурната и намалете на 180 градуса. Печете 30-35 минути. Проверете дали е готов като надупчите с дървено шишче и по него не полепва тесто.
Много важно при приготвяне на всякакви печива е продуктите да са със стайна температура.