ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Средна

Козунак с локум

Необходими продукти
  • 6 яйца
  • 200 г бяла захар СЛАДЕЯ
  • 1 кг брашно
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 2 кутии локум цветен СЛАДКИ ВРЕМЕНА
  • 2 пакетчета ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 125 г масло
  • 90 мл олио
  • 100 г стафиди
Начин на приготвяне

Пригответе козунака като започнете със смесването на леко затоплено мляко, 250 г от брашното и маята. Оставяте 30 минути да втаса.

Отделете белтъка на едното яйце за по-късно.

През това време разбийте с миксер яйцата, бялата захар СЛАДЕЯ, солта и ванилията. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта. Добавете лимоновата кора.

Замесете меко тесто от така получената яйчена смес, брашното, разтопеното масло и тестото с мая. Месете 15 минути като постепенно добавяте олиото. Полученото тесто покрийте с кърпа и оставете на топло за 1 час или до удвояване на обема.

Премесете и добавете предварително нарязаните на четири кубчета цветен локум СЛАДКИ ВРЕМЕНА. Оформете късове от тестото. Оставете да починат десетина минути и сплетете на плитка.

Така оформените козунаци поставете в предварително намазани с олио форми за печене и оставете да втасат на топло отново около час. Използваните форми за печене са с размер 10×25 см. От това количество тесто излизат 3 козунака с този размер.

Втасалите козунаци намажете с разбит белтък и поръсете със бялата захар СЛАДЕЯ.

Печене:

Загрейте фурната на 220 градуса (горен и долен реотан). Сложете козунаците по средата на фурната и намалете на 180 градуса. Печете 30-35 минути. Проверете дали е готов като надупчите с дървено шишче и по него не полепва тесто.

Много важно при приготвяне на всякакви печива е продуктите да са със стайна температура. 

ХАРЕСВА МИ :