
Ароматен коледен кекс
Необходими продукти
-
2 ч.ч. брашно
-
1 ч.ч. бяла захар СЛАДЕЯ
-
1 ч.ч. червено вино
-
1 ч.ч. орехи
-
1 ч.ч. олио
-
1 ч.л. сода
-
1 пакетче канела (10 г)
-
20-30 г масло (за намасляване на формата за печене)
Начин на приготвяне
Ще ви трябва още: Форма за печене на кекс или обикновена тавичка.
По желание за по-празничен вид поръсете с пудра захар СЛАДЕЯ.
В голяма купа разбъркайте бялата захар СЛАДЕЯ в червеното вино. Бъркайте с телена бъркалка до разтопяването на захарта.
Добавете олиото и канелата.
Нарежете орехите върху дъска с нож или ги сложете в кухненския робот. По-фино смлените орехи ще направят текстурата на кекса по-нежна и гладка. Добавете орехите в сместа.
Добавете содата и разбъркайте отново.
Пресейте брашното, за да добавите повече обем в тестото.
Подгответе си формичка за печене на кекс. Намажете добре с масло. Изсипете кексовата смес.
Печете в предварително загрята на 180 C фурна. Кекса се слага по средата на фурната и се печете точно 1 час.
Полезен съвет: За да извадите лесно кекса от формата, оставете го 10 минути да се поохлади.
По желание поднесете поръсен с пудра захар СЛАДЕЯ и декорирайте с цели орехови ядки.