ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Ароматен коледен кекс

Необходими продукти
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. бяла захар СЛАДЕЯ
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. орехи
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода
  • 1 пакетче канела (10 г)
  • 20-30 г масло (за намасляване на формата за печене)
Начин на приготвяне

Ще ви трябва още: Форма за печене на кекс или обикновена тавичка.
По желание за по-празничен вид поръсете с пудра захар СЛАДЕЯ.

В голяма купа разбъркайте бялата захар СЛАДЕЯ в червеното вино. Бъркайте с телена бъркалка до разтопяването на захарта.
Добавете олиото и канелата.
Нарежете орехите върху дъска с нож или ги сложете в кухненския робот. По-фино смлените орехи ще направят текстурата на кекса по-нежна и гладка. Добавете орехите в сместа.
Добавете содата и разбъркайте отново.
Пресейте брашното, за да добавите повече обем в тестото.
Подгответе си формичка за печене на кекс. Намажете добре с масло. Изсипете кексовата смес.
Печете в предварително загрята на 180 C фурна. Кекса се слага по средата на фурната и се печете точно 1 час.

Полезен съвет: За да извадите лесно кекса от формата, оставете го 10 минути да се поохлади.

По желание поднесете поръсен с пудра захар СЛАДЕЯ и декорирайте с цели орехови ядки.

ХАРЕСВА МИ :