ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Боров мед

Необходими продукти
  • 60-80 бр. зелени борови шишарки
  • бяла захар Сладея – 1,5 кг
  • 2,5 л вода
  • лимонена киселина - 1 пакетче
Начин на приготвяне

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

ХАРЕСВА МИ :