ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Домашен сироп от бъз

Необходими продукти
  • 40 броя цветове бъз
  • 1 ½ литра чиста изворна вода
  • 2 кг захар кристал „Сладея“
  • 4 лимона
  • 70 г лимонена киселина
Начин на приготвяне

Започнете с разтваряне на двата килограма захар “Сладея” във водата в голяма тенджера на умерен огън. Не е необходимо да завира.

Обелете лимоните с помощта на белачка и ги нарежете на кръгчета. Свалете тенджерата от огъня и добавете лимонената киселина и лимоновите резенчета и лимоновата кора. Разбъркайте добре.

Добавете цветовете бъз и ги притиснете в топлия сироп.  Оставете така получената смес да престои 24 часа.

На следващия ден прецедете. Най-лесно става като в голяма купа сложите гевгир и покриете с голямо парче чист тензух или марля.Изсипете бъзовата смес и  прецедете. Ще получите сироп с бистър, меден цвят.

Може да го съхранявате в стъклени бутилки или буркани в хладилника или фризера до три месеца.

Поднесете сиропа от бъз разреден с изворна или газирана вода. Резенчета лимон, стрък мента, джоджен или маточина са добра комбинация. Не забравяйте и кубчета лед в горещите летни дни.

Съвет:

Използвайте чисти цветове от бъз, не такъв расъл покрай натоварени пътища. Отстранете всички излишни листа и дръжки. Искате да имате вкус и аромат на цвят, а не на листа. Ако искате да съхранявате сиропа за по-дълго, сварете бурканчетата за 10 минути във вряла вода.

 

 

ХАРЕСВА МИ :