
Кекс с моркови и джинджифил
Необходими продукти
-
Продукти за кекса:
-
яйца - 2 бр.
-
сол - 3/4 ч.л.
-
канела - 1 и 1/2 ч.л.
-
карамфил - 1/8 1ч.л.
-
масло - 1/2 ч.ч.
-
канола - 1/3 ч.ч.
-
екстракт ванилия - 1 и 1/4 ч.л.
-
кондензирано мляко - 3/4 ч.ч.
-
кристална захар „Сладея” - 1 и 1/4 ч.ч.
-
бакпулвер - 10 г
-
фино настъргани моркови - 2 ч.ч.
-
настърган джинджифил - 10 г
-
пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.
-
За глазурата:
-
крема сирене - 100 г
-
кондензирано мляко - 3 с.л.
-
пудра захар „Сладея”- 3/4 ч.ч.
Начин на приготвяне
За кекса:
Пригответе мокрите съставки, като разбъркате яйцата със солта в голяма купа. Добавете разтопеното масло и канолата (олио от рапица). Добавянето на растителна мазнина прави тестото по-еластично. Разбъркайте. Добавете подправките: канела, карамфил и ванилия. Разбъркайте. Добавете кристалната захар „Сладея” и разбъркайте до пълно разтваряне на захарта. Добавете бакпулвер и разбъркайте добре. В друга купа подгответе сухите съставки. Пригответе си морковите, като ги измиете, обелите и настържете на фино ренде. Към тях добавете 10 г фино настърган корен джинджифил. Объркайте морковите и джинджифила с брашното. Разбъркайте с ръце. Тази техника ви позволява да вкарате повече въздушност в рецептата и морковите да останат равномерно разпределени в печивото. Към така приготвените моркови добавете мокрите съставки и разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Бъркайте нежно и внимателно. Идеята е съставките да се смесят добре и да пристъпим към печене. Печете в предварително намазана с разтопено масло форма за кекс. Поръсете добре с брашно. Това ще ви помогне по-лесно да извадите печивото от формата. Разпределете равномерно тестото и печете точно 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (печете по средата на фурната). Ако се съмнявате в температурата на вашата фурна, проверете кекса по класическия начин. Прободете с клечка за зъби по средата и ако клечката излиза чиста, значи кексът е добре изпечен. Извадете готовия кекс от фурната и го оставете да се охлади около 25-30 минути. Когато е добре охладен и маслото е стегнало, би трябвало, обръщайки формата, кексът да излезе безпроблемно.
За глазурата:
В купа сложете крема сиренето и кондензираното мляко. За да получите гладък крем, е добре и двете съставки да са на стайна температура. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладък крем. Разнесете в желана форма върху кекса. Украсете с орехи.