
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна
Конфитюр от ревен и ягоди
Необходими продукти
-
ревен - 800 г
-
ягоди или малини - 100 г
-
Лимонов сок - 2 с.л.
-
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
-
Ябълков пектин - 20 г
-
Масло - 50 г
-
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
-
Ванилия
Начин на приготвяне
Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.
Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.
Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.