
Крем карамел
Необходими продукти
-
За крема:
-
яйца - 6 бр.
-
прясно мляко - 1 л
-
бяла кристална захар „Сладея“ - 250 г
-
пакет ванилия - 2 бр.
-
За карамела:
-
бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г
-
За декорация:
-
малини - 50 г
Начин на приготвяне
Пригответе си купички за крем карамел. Сложете захарта за карамелизиране в загрят съд на котлона заедно с 1 с.л. вода.
Бъркайте, докато се карамелизира, без обаче да прегаря. Разпредете карамела по дъното на купичките.
Разбийте яйцата с леко затопленото мляко и захарта. По желание може да прецедите сместа – така крем карамелът ще стане гладък.
Добавете ванилията и разпределете сместа в купичките.
Подредете ги в дълбока тава, долейте вода, така че да стига до малко над средата на формите и сложете да се пече около 40 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
Водата не трябва да кипва, защото така крем карамелът може да се пресече. При нужда, по време на печене, долейте още вода в тавата.
Печете, докато кремът леко се зачерви и изключете фурната. Когато започне да хваща коричка, вече е готов.
По желание може да поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка, като го декорирате с малини.