ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Лесно сладко от ягоди с лайм

Необходими продукти
  • За 900гр готово сладко:
  • 1 кг ягоди
  • 800 г бяла кристална захар „Сладея“
  • кора и сок от 1 лайм
Начин на приготвяне

Почистете и измийте ягодите. Оставете ги да се отцедят добре и да изсъхнат.

Отстранете дръжките и ги разполовете. Изпозвайте само хубави, ароматни и добре узрели плодове.

Сложете нарязаните ягоди в съда в който ще варите сладкото.

С помощта на белачка обелете кората на лайма и го добавете към ягодите, а сока от лайм изцедете директно върху ягодите. Поръсете с бялата кристална  захар „Сладея“. Разбъркайте. Покрийте със стреч фолио и оставете за една нощ в хладилник.

На другия ден захарта в тенджерата ще е течна и ще имате прекрасен захарен сироп с ягоди и лайм. Време е да го сготвите.

Сложете на силен огън да заври и намалете котлона, защото скоро ще започне да се пени и да кипи. Гответе на съвсем слаб огън около половин час, като отстранявате пяната и разбърквате често.

Проверете консистенцията като капнете няколко капки върху порцеланова чинийка – сладкото не бива да прекалено течно.

Готовото сладко разпределете в стъклени бурканчета, предварително поставени в затоплена фурна до 100оC. Не препълвайте бурканите до горе, оставете място, поне един пръст. Почистете ръбчетата на бурканчетата и затворете плътно с капаците и обърнете обратно. Така ще се образува вакуум, който ще удължи срока на годност. Нека бурканите останат обърнати надолу докато изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и сухо място.

Разбира се, винаги може да стерилизирате бурканчетата ако смятате да ги съхранявате по-дълго.

За съвети и тънкости виж тук

 

ХАРЕСВА МИ :