
Лесно сладко от ягоди с лайм
Необходими продукти
-
За 900гр готово сладко:
-
1 кг ягоди
-
800 г бяла кристална захар „Сладея“
-
кора и сок от 1 лайм
Начин на приготвяне
Почистете и измийте ягодите. Оставете ги да се отцедят добре и да изсъхнат.
Отстранете дръжките и ги разполовете. Изпозвайте само хубави, ароматни и добре узрели плодове.
Сложете нарязаните ягоди в съда в който ще варите сладкото.
С помощта на белачка обелете кората на лайма и го добавете към ягодите, а сока от лайм изцедете директно върху ягодите. Поръсете с бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте. Покрийте със стреч фолио и оставете за една нощ в хладилник.
На другия ден захарта в тенджерата ще е течна и ще имате прекрасен захарен сироп с ягоди и лайм. Време е да го сготвите.
Сложете на силен огън да заври и намалете котлона, защото скоро ще започне да се пени и да кипи. Гответе на съвсем слаб огън около половин час, като отстранявате пяната и разбърквате често.
Проверете консистенцията като капнете няколко капки върху порцеланова чинийка – сладкото не бива да прекалено течно.
Готовото сладко разпределете в стъклени бурканчета, предварително поставени в затоплена фурна до 100оC. Не препълвайте бурканите до горе, оставете място, поне един пръст. Почистете ръбчетата на бурканчетата и затворете плътно с капаците и обърнете обратно. Така ще се образува вакуум, който ще удължи срока на годност. Нека бурканите останат обърнати надолу докато изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и сухо място.
Разбира се, винаги може да стерилизирате бурканчетата ако смятате да ги съхранявате по-дълго.
За съвети и тънкости виж тук