ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : до 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Шоколадов сладкиш

Необходими продукти
  • За сладкиша:
  • кисело мляко - 400 г
  • хлебна сода - 1 ч.л.
  • бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
  • олио - 200 мл
  • брашно - 280 г
  • какао - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакет
  • За глазурата:
  • масло - 125 г
  • бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
  • какао - 2 с.л.
  • прясно мляко - 50 мл
Начин на приготвяне

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес.

След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C.

Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти.

Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде сладкишът по-сочен, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

ХАРЕСВА МИ :