
Щолен
Необходими продукти
-
брашно - 600 г
-
пудра захар - 100 г
-
суха мая - 7 г
-
прясно мляко - 250 мл
-
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
-
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
-
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
-
сол - 1 щипка
-
ванилия - 2 пакетчета
-
разтопено и охладено краве масло - 200 г
-
филирани бадеми -50 г
-
стафиди - 100 г
-
сушени кайсии - 50 г
-
сушени сини сливи - 50 г
-
сушени череши - 50 г
-
ром - 40 г
-
настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне
Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.
В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.
В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.
В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.
Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.
Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.
Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.