ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : над 1 час | СЛОЖНОСТ : Средна

Щолен

Необходими продукти
  • брашно - 600 г
  • пудра захар - 100 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • карамфил на прах - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
  • кардамон на прах - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 пакетчета
  • разтопено и охладено краве масло - 200 г
  • филирани бадеми -50 г
  • стафиди - 100 г
  • сушени кайсии - 50 г
  • сушени сини сливи - 50 г
  • сушени череши - 50 г
  • ром - 40 г
  • настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

ХАРЕСВА МИ :