
Сладкиш с тиква
Необходими продукти
-
За сладкиша:
-
тиква - 1 кг
-
бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г
-
счукани орехови ядки - 100 г
-
прясно мляко - 240 мл
-
яйца - 2 бр.
-
галета - 4 ч.л.
-
краве масло - 2 с.л.
-
канела - 1 с.л.
-
За гарниране:
-
пудра захар „Сладея“ - 30 г
Начин на приготвяне
Нарежете тиквата на малки кубчета. След това задушете в 100 мл вода парченцата, за да омекнат. След като омекнат, ги надробете с вилица, докато не станат на пюре. Продължете да държите пюрето на бавен огън. Към него добавете млякото и маслото. Междувременно разбъркайте сместа добре. Целта е да се получи еднородна смес, която да е добре затоплена.
Дръпнете от котлона и оставете настрани.
Следващата стъпка е да разделите белтъците и жълтъците на яйцата.
Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа. След това прибавете захарта, счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Не пропускайте да разбъркате съставките добре.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към останалите продукти. Получената смес изсипете в подходящ съд, намазан с масло.
Сладкишът се пече около 40 минути на 200°C .
Поднесете сладкиша поръсен с пудра захар „Сладея“.