
Сладко от смокини (с орехи и карамфил)
Необходими продукти
-
смокини - 60 бр.
-
бяла кристална захар „Сладея“- 1 кг
-
вода - 1 л
-
карамфил - 20 пръчици
-
орехови ядки - 100 г
-
лимонтузу - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
В дълбока тенджера сложете водата, карамфила и бялата захар “Сладея”. Сварете сладък захарен сироп. Разбърквайте от време на време, първо докато се разтопи напълно захарта и второ, докато усетите кога течността добива плътност на сироп. Свалете от огъня когато започне леко да се сгъстява.
Подгответе си смокините. Измийте и почистете дръжките. Надупчете ги с игла. Така захарният сироп ще добие силен вкус и аромат на смокини.
Поставете така приготвените плодове в плитък съд, залейте с горещия захарен сироп и добавете орехите.
Гответе сладкото на средно висока температура, разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица. Отстранете образувалата се пяна.
Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще разберете, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.
5 минути преди да свалите от огъня добавете предварително разбитото с мъничко вода лимонтузу.
Сипете готовото горещо сладко в сухи и чисти бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачките надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.
За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със смокиново сладко за 5 минути във вряла вода.