ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ : до 1 час | СЛОЖНОСТ : Лесна

Торихас

Необходими продукти
  • За топинга:
  • прясно мляко - 0,5 л
  • канела - 1 пръчка
  • настъргана кора от портокал, лайм и лимон - 1 с.л.
  • За карамелизираната ябълка:
  • бяла захар - 2 с.л.
  • ябълка - 1 бр.
  • масло - 30 г
  • кафява захар - 2 с.л.
  • За торихас:
  • сух козунак, брьош или хляб - 8 резена
  • За пържене:
  • яйца за овалване - 3 бр.
  • олио - 250 мл
  • За поръсване:
  • печени лешници - 50 г
  • бяла захар - 3 с.л.
  • канела - 1/2 с.л.
  • Поднесете с:
  • бял ванилов сладолед - 4 топки
  • мента - няколко листенца
  • касис - на вкус
Начин на приготвяне

Торихас обикновено се приготвя около Великден в Испания. За целта се използва сух козунак, брьош или стар хляб. Приготвихме нашите торихас с резени козунак, останали след празника.

За топинга:

В 1,5 литрова тенджера кипнете млякото, пръчката канела, настърганите кори от цитрус и две супени лъжици бяла захар. Веднага щом заври, свалете от огъня.

За карамелизираната ябълка:

В малък тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и ябълката, обелена и нарязана на кубчета с големина около сантиметър. Гответе до карамелизиране.

За торихас:

Пригответе си сух козунак, останал от празника. Отстранете коричките и натопете в прясното мляко. Сложете за 10 минути във фризера.

За пържене:

– Разбийте яйцата и ги прехвърлете в плоска чиния.
– Извадете козунака и оваляйте в разбърканите яйца.
– В голям тиган изсипете олиото и го сгорещете до подходяща температура за пържене.
– Потопете в горещото олио и пържете за кратко от всички страни до златисто. Извадете и сложете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

 

Пригответе ефектна и ароматна смес за поръсване:

На сух тиган запечете лешниците, докато усетите приятен аромат на печени ядки. Оставете ги да се охладят и ги смелете в кухненски робот. Добавете три супени лъжици бяла захар за повече хрупкавост и половин супена лъжица канела на прах, за да подчертаете още повече присъствието на канела в ястието.

 

За поднасяне:

В подходяща красива чиния наредете първо резените торихас, поръсете с микса от ядки, захар и канела. Добавете топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента, касис и настъргана кора от лайм и лимон.

ХАРЕСВА МИ :