
Торта Павлова с череши
Необходими продукти
-
За целувчената основа:
-
белтъци - 6
-
бяла кристална захар ``Сладея`` - 375 г
-
За топинга:
-
Пълномаслена сметана - 400 мл
-
Розова вода - 1 ч.л.
-
За финал:
-
Череши - 250 г
-
Прясно мляко - 1/2 л
-
Ядливи листа от роза
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете голяма, плитка тава за печене.
За целувчената основа:
Разбийте белтъците с миксер до меки връхчета. Прибавете захарта постепенно като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по бъркалката остават твърди връхчета. С голяма лъжица или силиконова шпатула сипете половината от белтъците в тавата и оформете блат с диаметър 20 сантиметра. С останалата целувчена основа оформете втори блат. Печете 45 минути. Изключете фурната и оставете блатовете да се охладят на открехната врата.
За финала:
Точно преди да сервирате сглобете десерта. Разбийте сметаната и добавете в нея розовата вода. Трябва да е с консистенция на нежен крем. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре малко от сметаната, добавете и втория блат и намажете с останалия крем. Подредете черешите, като костилките са предварително извадени. Оставете няколко череши цели и с дръжки за декорация. Поръсете с шам-фъстък и розови листенца.
Сервирайте веднага.