
Торта желе с цветя и плодове
Необходими продукти
-
За първия слой с цветя и плодове:
-
желатин - 20 г
-
студена вода - 4 с.л.
-
Компот от круши - 300 мл
-
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
-
Есенция ванилия - 1 с.л.
-
Ягоди - 4 бр.
-
Листенца мента - 1 шепа
-
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.
-
За втория млечен слой с бадеми:
-
Желатин - 20 г
-
Студена вода - 4 с.л.
-
Прясно мляко - 1/2 л
-
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
-
Заквасена сметана - 200 г
-
Печени филирани бадеми - 50 г
Начин на приготвяне
За първия слой с цветя и плодове:
– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.
– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.
– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.
– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.
– Оставете сместа да се охлади.
– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.
– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.
– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.
– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.
– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.
– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.
За втория млечен слой с бадеми:
– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.
– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.
– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.
– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.
– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.
Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.