
Ягодов сладкиш
Необходими продукти
-
За кекса:
-
ягоди - 250 г
-
брашно - 180 г
-
бакплувер - 1 ч.л.
-
сол - 1 щипка
-
прясно мляко- 120 г
-
разтопено масло - 80 г
-
ампула есенция ванилия - 1 бр.
-
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
-
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г
-
За гарниране:
-
пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.
Начин на приготвяне
Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.
Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.
Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.
Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.
Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.
Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в предварително загрятата до 180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.
Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.
След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.