Да затворим лятото в бурканче

Има ли нещо по-хубаво и обичано от домашното сладко?  Разноцветните бурканчета на баба винаги заемат почетно място във всяка кухня. Но когато бабините запаси неизбежно свършат, все повече хора разчитат на купешкото сладко, тъй като намират варенето на домашно сладко за сложен процес, който може да бъде извършван единствено от баба.

Това обаче е далеч от истината. Приготвянето на домашни сладка, мармалади и конфитюри изобщо не е толкова сложно, колкото повечето хора мислят, а крайният резултат ще ви радва цяла зима с полъха си на лято и чиста сладост.

Именно затова в тази статия ще ви запознаем с някои от основните неща, които трябва да знаем, когато варим домашно сладко.

Първи стъпки в приготвянето на домашно сладко

 

Преди да се захванем с тази вкусна задача, трябва да изберем какво точно искаме да приготвим. Ако още не сте сигурни, можете да разгледате нашата статия за разликата между мармаладите, сладката и конфитюрите тук.

Подборът на съставките е може би една от най-ключовите стъпки в подготовката.Няма плод, който би бил неподходящ. Освен ако не правим сладко, не е нужно да избираме най-красивите плодове, тъй като те няма да запазят своята цялост. Плодовете трябва да са добре узрели и сочни, но в никакъв случай презрели, защото колкото по-узрял е един плод, толкова по-ниско е нивото на киселинност и пектин в него, което се отразява на качествата на сладкото.

Самата обработка на плодовете не е особено трудна. Нежните плодове като ягодите и малините трябва да бъдат внимателно измити и изчистени. Ако правим сладко от по-едри плодове като праскови или кайсии, освен да ги измием, трябва и да ги обезкостим и нарежем на по-малки парчета.

При варенето на конфитюрите и сладката е важно и да се прецени киселинността на плодовете. Общото правило е на 1 кг. кристална бяла захар „Сладея“ да се слагат 3 гр. лимонтузу. Добавянето на лимонената киселина става в края на варенето, което при сладката е моментът, когато започне обилното бълбукане.

Тънкости при приготвянето на сладко

Започваме с най-основната съставка за всяко сладко – плодовете. Тук е важно те да са от най-високо качество, тъй като при сладкото те запазват своята цялост.

Следващият фактор е количеството кристална бяла захар „Сладея“. Тук важното е да знаете, че имате свободата да променяте рецептата по свой вкус според сладостта на плодовете.

Всички сме чували парадоксалната фраза „това сладко е твърде сладко“. Ако това е проблем за вас, можете да намалите сладостта му, добавяйки малко киселина (прясно изстискан сок от лимон или ябълков оцет) преди да го дръпнете от огъня.

Най-лесният тест, чрез който разбираме кога е готово сладкото, е следният: Сложете една капка върху чиния – ако не се разтече, а запази формата си, значи сладкото е готово.

Тайните на перфектния мармалад

Тайната при приготвянето на повечето мармалади е да се ползва плод с естествен пектин.  Ябълките, дюлите, дренките, малините и донякъде сливите са богати на пектин плодове.

Още една специфична хитрина при варенето на мармалади е, че е най-добре плодовете да се варят във вода малко над  ½ от обема им в съда.

Също така, за да получим гладка смес, при обработката на плодовете трябва да ги прецедим през гевгир и да ги направим на каша. При мармаладите е добре да помним, че количеството кристална бяла захар „Сладея“ е едно към четири (т.е. на 4 кг почистени плодове – 1 кг захар).

Какво трябва да знаем при приготвянето на конфитюр

Като консистенция конфитюрът е между мармалада и сладкото. Парченцата в него са малки и накъсани, но никога цели. За да достигнем по-лесно тази консистенция е добре при нарязването на плодовите парченца да се ползва сода бикарбонат. Например, на 5 литра сини сливи могат да се сложат 2 пакетчета сода бикарбонат и вода (достатъчно за да ги покрие) и да се оставят  4-5 часа.

Трикове за по-лесно варене и приготвяне на сладка зимнина

Колкото и носталгичен да е детският спомен, в който баба бърка огромна тенджера с бъдещото сладко, процесът отнема значително време.  Слава богу, днес това не е единственият начин да се насладим на домашни сладка. Ако разполагате със „slow cooker“, можете да приготвите своето сладко, докато спите или сте на работа.  Много от домашните  хлебопекарни също имат функция за правене на сладко, която улеснява процеса.

Един отговор на “Да затворим лятото в бурканче”

Comments are closed.