Идеи за домашни алкохолни напитки

Сезонът за а варене на ракия е тук. И ние, разбира се, сме насреща, за да помогнем на начинаещите любители на добрия домашен алкохол. Не е лесно, но не е и чак толкова трудно.

Общото универсално правило е, че за ракията е необходимо едно определено количество захар – нито повече, нито по-малко. Отделно различната суровина, от която се прави ракията, изисква и различно количество захар. Ако правиш ракия от много сладко грозде или сини сливи на теория можеш да минеш и почти без захар (минимумът е един килограм за стартиране на ферментацията). Тъй като обаче по нашите ширини сме повече практици, отколкото теоретици – обикновено към плода се добавя и вода със захар, за да получим по-голямо количество.

Ето още няколко основни положения: Материалът (смачканото грозде или друг плод) трябва да има 22-23 процента захарност (измерва се със захаромер, нарича се още рефрактометър). За един 100-литров бидон материал 1 килограм захар добавя 1 процент захарност. Материалът трябва да ферментира около месец при следните условия – температура, не по-висока от 30 градуса и не по-ниска от 18, като през това време трябва задължително да се разбърква поне веднъж дневно (най-добре по три пъти). Материалът е готов за варене, когато вече: 1 – не е сладък и 2 – ако гори (проверява се с доближена запалена клечка). От тук нататък следва варенето, за което можете да се доверите на специалистите, освен ако не сте собственик на казан, но в този случай вероятно изобщо нямате нужда да четете този текст.

 

Преди най-важния етап – употребяването на ракията – трябва да преминем през отлежаването. Всеки си има различни приоритети и стандарти в това. Нетърпеливите между нас понякога прескачат тази част, но и тук има един основен принцип и той е, че добрата ракия е отлежалата ракия. Ако имате възможност това да се случи в бъчва, е важно да се знае, че след третия месец ракията трябва да се извади от бъчвата и да се сложи в стъкло, защото в противен случай става на бренди, а и количеството започва значително да намалява (ракията се изпарява през дървото). Другата възможност е да се добави дъбов чипс в стъклото, в което я съхраняваме. В заключение ще кажем, че правенето на ракия е въпрос на вкус и богато въображение – освен всеизвестните гроздова, сливова и кайсиева, сме пили още ракия от черници, от смокини, от дрян, от бял бъз и дори от киви и манго. Казват, че може да се направи ракия от всичко, стига да му се добави захар. Хубава захар, с гарантирано качество и постоянен вкус. Точно такава е Сладея.

 

За любителите на по-нискоалкохолните напитки има и друг вариант, а именно ликьорите, за които можете да използвате вече готовата ракия или водка по избор.

Началото на есента е идеалното време, в което вече сме готови със зимнината и можем да отделим време и да приготвим ликьор от сезонни плодове, за да можем да се насладим максимално на уютните вечери пред камината, които предстоят. Създаден за лечебни цели, ликьорът е идеалната напитка за борба с настинките и лошото настроение през студените зимни месеци.

Класиката сред домашните алкохолни напитки се приготвя много лесно, а резултатът винаги е добър. Обикновено се смесват различни плодове, билки и различни аромати, които се накисват в ракия, водка или вино и към които се прибавя захар и чиста вода, която да намали алкохолното съдържание на напитката.

Преди да пристъпим към самото приготовление е важно да обърнем внимание на съставките, които определят крайния резултат. Важно е плодовете да са сладки и добре узрели, захарта да бъде Сладея – чиста и с високо качество , а ракията – възможно с  най-лек вкус и аромат и задължително над 50 градуса.

Плодовете, които ще използвате трябва да бъдат добре почистени и нарязани на малки парченца, преди към тях да се добави избрания алкохол. За да сте сигурни, че ликьорът ви ще има нужния наситен цвят и аромат, затворете сместа в непрозрачен съд за около 2-4 седмици, като не забравяте да разбърквате поне веднъж на седмица. След изтичането на този период е време и за захарта – добавете нужното количество захар „Сладея“ и се заредете с търпение, тъй като след тази стъпка ликьорът трябва да отлежи поне 1-2 месеца за максимално наситен вкус. Съдържанието на захар трябва да бъде следното – 1 ч.ч. захар към 3 ч.ч. смес от плодове и алкохол. Ако сместа е прекалено сладка, можете да я разредите с вода и малко допълнителен алкохол. Не забравяйте, че при фемрентация съдържанието на захар се променя и е вероятно домашният ви ликьор да не бъде толкова сладък след отлежаване.

Последната стъпка е да изберете подходящ съд, в който да налеете ликьора, на който ще се наслаждавате през предстоящите зимни месеци.