Шест съвета как да направим перфектната торта

„Къде е рожденият ден?“
„Мама го сложи във фандилника.“
Здравейте, това горе е истински разговор между брат и сестра в ранна предучилищна възраст. А ние днес ще ви поговорим за магията на домашната торта. Защото това си е чиста магия, не е ли – взимате например обикновени бисквити, сметана, захар и каквото там още взимате, и пред очите ви всички тези нормални хранителни продукти, се превръщат в чисто и неподправено щастие. И въпреки че започнахме с пряката връзка, която всяко дете прави между тортата и рождения ден (както и празника изобщо), то съвсем не е задължително да имате повод, за да зарадвате близките си с един вкусен сладкиш. Дори напротив – тя, домашната торта, става повода. Първо, докато я приготвяте заедно (няма нищо по-приятно от това човек да обере с пръстче останалия по тавата крем), и второ, когато я инсталирате в средата на масата, след като сте приключили с набързо сварените спагети.

Сместа

В зависимост от това какъв крем правите, има различни хитрини. Най-общо ако искате да сгъстите крема добавете пудра захар, ако желаете да е по-рядък – сипвайте постепенно по малко мляко. Разбивайте дълго, колкото повече, толкова по-добре. Ако кремът ви се пресече, не се притеснявайте – затоплете леко на водна баня и продължете да разбивате.

Съставките

Да кажем, че съставките са важни е все едно да твърдим, че сутрин слънцето изгрява. Всеки знае, че е така, но често не обръщаме достатъчно внимание.. Какво всъщност им е важното на съставките, какво трябва да знаем, какво да търсим и какво да избягваме? Първо и най-важно – продуктите трябва да са пресни. Това е особено необходимо при яйцата. Те обикновено са основна част от всеки сладкиш и от тяхното качество зависи до голяма степен крайният успех. Един хитър начин да проверите дали яйцата са подходящи, е водният тест – сложете яйцето в съд с вода и наблюдавайте поведението му. Ако стои на дъното, значи е прясно, ако се наклони на една страна – вероятно все още става, но по-добре го ползвайте варено или пържено. А ако пък изплува на повърхността – изхвърлете го веднага или го запазете за някакъв много лош концерт. И все пак, ние като съвременни градски хора, трябва да подчертаем, че най-сигурният начин да проверим продуктите е срокът на годност. Трябва да пише на всяка опаковка, а тортената теорема гласи, че колкото по-пресни са съставките, токова по-добра е тортата.

Температурата

Истинските познавачи пият червено вино със стайна температура. Причината е, че температурата влияе много силно на структурата на всеки продукт. При различна температура неговият вкус се променя, но също така и неговите свойства. Същото се отнася и за продуктите за тортата – никога не ги ползвайте току-що извадени от хладилника.

Тавата

Тавата е основата на бъдещия строеж и тя е също толкова важна, колкото и заливката, в смисъл – покривът. И докато големината и формата имат чисто естетическа функция, то материалът, от който е направен съдът, е от съществено значение, особено в случаите на топлинна обработка. На тази и следващата част ще се спрем по-подробно, когато ви срещнем с другия стожер на домашната кухня – кекса – но е добре да знаете, че немалка част от тортите преминават през един известен период на висок градус. Подберете внимателно материала – ако имате нужда от бърз резултат, изберете алуминий, ако можете да си позволите разкоша на по-дългата обработка – стъкло или най-добре керамика.

Процесът

Изразът „работата е опечена“ не е случаен. Едно от най-трудните неща в живота е да опечеш добре нещо. На пръв поглед изглежда просто – вкарваш тавата във фурната и после я вадиш. Но, както много други житейски казуси, този също има своите пластове и нюанси. Има своите, „преди“, по време на“ и „след“. При всички случаи следвайте стриктно написаното в рецептата или съветите на баба си. 180 означава 180, а не „там някъде“. Намалете температурата след 7 минути означава точно след 7, а не – „след една цигара време“. И така нататък. По този начин ще избегнете конфликти от типа на изпечено отдолу, а сурово отгоре, или пък драматични обрати като недостатъчно пухкав блат.

Тортата

Стигаме почти до финала. И тук рискуваме най-лошото – да се удавим точно преди да стигнем до заветния бряг. Точно когато, така да се каже, предвкусваме сладкия триумф. Знаете приказката за житената питка и как бабата разказва, че питката отишла да се разходи до нивата. Ами да, това също не е случайност – всеки уважаващ себе си пекар знае, че хлябът (и всички тестени печива в по-общ смисъл) трябва задължително да престои след изваждане от пещта. Да изстинат напълно. Процесът на печене продължава дълго след изваждането. И в този момент тестото трябва да е спокойно. Да не го пипаме, да не го мажем, заливаме украсяваме и изобщо всичко, което ще му направим съвсем скоро след това, за да го превърнем в нещо повече от тесто. В нещо МНОГО повече от тесто. В Нейно Величество – Тортата.

И последно – горещо ви препоръчваме да не прибирате останалата торта в хладилника, защото това е най-бързият начин тя да изсъхне. Но, от друга страна, ако сте следвали прилежно всички съвети, това не ви засяга, тъй като няма да има какво да прибирате.

Един отговор на “Шест съвета как да направим перфектната торта”

Comments are closed.