Как да направите перфектните сладки за Коледа

Всички сме в трескаво очакване на Коледните празници и за да улесним подготовката на менюто, Даниела от Cooks and Bakes ще ни даде своите полезни съвети. Вижте какво ни сподели тя:

Аз лично ще приготвя няколко вида сладки, но за целта ми е нужна подготовка и добри помощници в кухнята. Вижте следващите съвети, които ще ви насочват в приготвянето на перфектните сладки за Коледа.

1. Преди да започнете приготвянето на сладките, е необходимо да се запознаете с рецептата и самите продукти. Прочетете я внимателно и проверете дали всички продукти са налични в магазина до вас или е необходимо да поръчате някои онлайн. За рецептите, които изискват по-професионална подготовка и работа със захарно тесто, което не се открива в търговската мрежа, аз лично ползвам онлайн магазини. За да бъдете сигурни, че ще направите перфектните сладки, е добре рецептата да е ясна и точна, за да не възникнат въпроси по време на приготвянето й. Освен съставките, печенето е основен препъникамък при сладкишите, защото изисква точност и внимание. Както при всички други елементи от готвенето като задушаване или запичане, не е добре да импровизирате с рецептата. При коледните сладки можете да добавите някоя ароматна подправка – канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, но бъдете умерени и не променяйте из основи съдържанието, защото освен риска да не се получат същите сладки, има вариант и да не си подхождат ароматите, които сте подбрали. Нека да бъдат един-два, не повече.

2. Използвайте вашите верни помощници в кухнята – добрият миксер, хартия за печене, тава за печене, бъркалки, шпатули, формички за изрязване, кухненска везна и точилка. Те трябва да са ви удобни и налични, за да сътворите най-добрата рецепта. Ако рецептата изисква разточване на тестото, а вие не разполагате с точилка, можете да импровизирате, но ще изпитате затруднение и това ще ви забави в приготвянето. Подгответе необходимите уреди, преди да започнете готвенето и ще спестите повече време.

3. Използвайте точния размер тава за печене – най-добре използвайте тавата на фурната – плоска, широка и с ниски ръбове. При изпичането на повече сладки ще са ви нужни поне 2 тави, за да можете да печете едновременно или докато едната тава със сладки се пече във фурната, вие да приготвите втората. Ако печете едновременно две тави, сладките на горната има вероятност да прегреят заради близостта й с реотаните, което можете да избегнете, като ги покриете с хартия за печене. Използвайте я, за да не залепнат сладките по дъното на тавата. Ако сте пропуснали хартията за печене в списъка за пазаруване, поръсете малко количество брашно върху дъното на тавата и така сладките няма да залепнат.

4. Използвайте продукти с най-високо качество. Всеки висококачествен продукт е с различен състав, консистенция, плътност, вкус и аромат от този с по-ниско качество. Например ако в рецептата е упоменато масло, използвайте масло, не го замествайте с маргарин или олио, защото съставът на продуктите е различен. Същото важи и за шоколад с различно съдържание на какао – млечен и натурален не са еднакви по съдържание и сладост.  Ако замените натурален шоколад с млечен, ще промените сладостта на сладките. Ще станат по-сладки от очакваното, като в този случай може да намалите захарта.

5. Използвайте захар „Сладея“, за да сте сигурни в крайния резултат. Много е важно каква захар ще изберете – кристална или пудра, защото това може да промени вкуса. В много рецепти се използва пудра захар, която се смесва с маслото и се разбива много лесно. Пудрата захар се използва и за овалване на коледните сладки преди или след изпичане. Кристалната захар е най-сладка, кафявата – не толкова. Затова е важно каква захар използвате в рецептата.

6. Ако в рецептата се споменава да се използват съставки на стайна температура, то те трябва да бъдат на стайна температура, за да могат да се смесят добре и да се получи хубава пяна при разбиването на яйцата.

7. За да ускорите процеса на омекване на маслото, не използвайте микровълнова фурна, а просто го нарежете на по-малки парчета и го оставете в купата.

8. Измерете точно количеството на съставките – използвайте мерителни чашки или везна. При сладкарството това е основно правило. Най-често повечето рецепти не постигат добър резултат заради неправилно измерване на количеството съставки. Може да използвате най-хубавите продукти, но ако не измерите добре, рискувате рецептата да не е е сполучлива. Ако измервате с мерителна чаша, следете тя да е поставена хоризонтално на плот или маса, за да е точна.

9. Когато измервате течности, трябва да имате предвид, че съдържанието на продуктите в милилитри или грамове е различно. Това означава, че 200 мл не се равняват на 200 г. На повечето мерителни чаши са описани и двете мерителни единици. Следете какво измервате – сухо или течно вещество и неговото съответствие на мерителната чаша.

10. Температурата на фурната също е от съществено значение – загрейте фурната 10 минути, преди да започнете да печете бисквитите. Фурна, която е твърде гореща или студена не само променя времето на печене, но може да развали вида и крайния резултат на бисквитите.

11. Когато приготвяте меденки или сладки, които изискват разточване и изрязване с формичка, ще ви е необходима хубава и удобна точилка, която да набрашните леко. Разточвайте върху чиста и гладка повърхност, поръсена с брашно. Избягвайте да слагате много брашно върху плота, тъй като това може да повлияе върху резултата на цялото количество тесто. Ще го направи по-твърдо и трудно за разточване. Преди да започнете с изрязването на меденките, е добре тестото да се охлади. От топлината на ръцете ви то става по-меко, затова го увийте във фолио и го охладете за 10-15 минути в хладилника. Извадете го, махнете фолиото, набрашнете плота и започнете да разточвате преди изрязването на сладките.

12. За да изпечете перфектните сладки, е важно те да бъдат с еднаква форма и дебелина. Това помага печенето да е равномерно. Ако някои са по-дебели, други по-тънки, тънките ще се препекат и дори може да изгорят. Използвайте лъжица или лъжица за сладолед, за да можете да загребвате едно и също количество. Можете да използвате кухненска везна, за да измерите всяка сладка поотделно, ако разполагате с повече време. Този трик го използвам само при сладки, които са топчета или ако искам да постигна определен брой от дадено количество. Оставяйте място между всяка една курабийка, когато я поставяте на хартията за печене. Не позволявайте на сладките да се слепят при изпичането. Необходимо е разстояние около 3-4 см между всяка бисквита. Ако сладките са много големи, оставете повече място между тях.

Наблюдавайте времето за изпичане и използвайте таймер. Винаги проверявайте бисквитите при минималното време за печене, описано в рецептата. Дори и една минута може да окаже влияние върху бисквита, която е готова и такава, която е препечена.
Ако нещо друго не е описано в рецептата, правилото е при изваждане на тавата от фурната да охладите бисквитите върху решетка, а не в самата тавичка, за да предотвратите допълнително изпичане. Ако оставите бисквитите върху хартия да изстинат, ще ви бъде трудно да ги отстраните.

13. Ако бисквитите са твърди и искате те да омекнат, ги сложете в кутия с капак и поставете парче хляб или ябълка вътре или ги завийте във фолио и приберете в шкаф за 1 ден.

14. Съхранявайте бисквитите, като ги редите върху сервизна чиния или в кутия с капак след като са напълно изстинали. По-тънките бисквити съхранявайте в плоски кутии, не в буркан с капак, тъй като има вероятност да се счупят.

15. Ако се налага да замразите вече изпечени бисквити за по-дълго съхранение, го направете в плътно затворена кутия, торбички за фризер или алуминиево фолио. Преди да сервирате бисквитите, ги извадете предварително от фризера да се отпуснат.

16. Ако ви е останало тесто и искате да го оставите за второ изпичане, можете да го замразите. Повечето видове тесто за бисквити се замразяват добре и могат да се съхраняват във фризер за около 3 месеца. Имайте предвид, че тестото може да поеме миризмата на останалите продукти във фризера и трябва да бъде опаковано добре в торбички. За да предпазите сместа от неприятни миризми, най-добре е да го опаковате два пъти. Много добра идея е да надпишете с етикет какво тесто замразявате и датата. Така ще знаете срока на съхранение и ще се ориентирате лесно във фризера. Преди употреба извадете тестото от фризера и го оставете да се размрази в хладилника.

Тестото, което се замразява добре е това за маслени бисквити, меденки, бисквити с шоколадови парченца и друг тип на маслена основа. Не е добре да замразявате  тесто с високо съдържание на течност – кексово тесто, тесто за бисквити „Маделини“, както и тесто за мъфини.

17. И за да направите празниците още по-вълнуващи и щастливи, можете да приготвите повече сладки. Посетете блога за повече идеи и се запасете с повече от един пакет захар „Сладея“. Един от подаръците, които задължително подарявам на близки и приятели, са кутии с домашни бисквити. Няма по-голяма радост от това да зарадваш любим човек с нещо толкова лично и приготвено специално за него. На пазара съществуват най-различни хартиени шарени кутии, кръгли метални кутии с капак и буркани за многократна употреба, които да декорирате с въображение. Важно е доброто настроение и магията на празника да бъдат с вас. Весели празници <3