Как да освежим лятото или защо желираните десерти са толкова подходящи за летните месеци

Летният сладкиш е предизвикателство. Той трябва да е свеж, лесен и бърз за приготвяне. Точно такива са желираните сладкиши. Ефектни, цветни и леки, те се приготвят без печене и не само ще направят всеки празник по-вкусен, но и много по-красив.

Желатинът какъв, как и защо?

Желатинът е животински продукт, който след като бъде разтворен във вода лесно сгъстява всяка течност. Предлаганият в България желатин е най-често на прах, но макар и по-рядко може да откриете и такъв на листа. Който и вид да изберете, просто го разтворете в малко вода, за да набъбне – лесно е като детска игра.

Как се работи с желатин?

Винаги следвайте указанията на опаковката. Ползвайте точно толкова течност, колкото е посочено на опаковката, за да получите стегнато и лъскаво желе, а не течно. Най-често пакетчето желатин е достатъчно за 500 мл течност. Съдържанието на пакетчето изсипете в малко количество вода в чаша, за да набъбне, след което сложете чашата в съд с гореща вода на водна баня, за да се разтвори. Така желатинът ще набъбне и ще готов за добавяне към останалата течност.

Плодовете – перфектната основа на желирания десерт

През лятото пресните плодове са в центъра на кулинарните страсти. Вкусни сами по себе си, те са истинска благодат за всеки сладкар, защото дават възможност за развихряне на въображението. Почистени и пюрирани, с добавена пудра захар Сладея за повече сладост, те са чудесна основа за фин и освежаващ десерт. Към около 500 г от тях добавете подготвения желатин, разбъркайте добре и разпределете в купички, които оставете на студено в хладилника за няколко часа, докато стегнат.

Захарта – кога, каква и колко?

Летните желирани десерти са фини сладкиши, които се приготвят без топлинна обработка. Ето защо е добре да заложите на пудра захар. Пудрата захар Следея се разтваря бързо и консистенцията на сместа става максимално гладка. Въпреки, че плодовете имат естествена сладост, задължително добавете и малко захар, за да бъде полученият десерт истински вкусен. При плодовите десерти количеството използвана захар следва да е съобразено с вашия личен вкус и предпочитания.

Киселото мляко – още един цвят и още повече свежест

Летният желиран десерт може да бъде приготвен и само от желирано плодово пюре. Киселото мляко обаче ще го направи завършен. То трябва да е разбито с няколко лъжици пудра захар и ванилия. Към сместа добавете подготвения желатин, разбъркайте добре и разпределете върху вече стегналата плодова смес. В хладилника желираният десерт ще добие своя завършек.

По-смелите в кухнята може да приготвят десерта във вариант, в който пластовете са повече от два. Така например при смесването на част от млечната смес с част от плодовата смес, ще получите още един пласт с по-светъл цвят. Още по-красив, а и още по-вкусен би бил сладкишът, ако за финал, върху последния желиран пласт добавите бишкоти или бисквити, които след обръщане ще се превърнат в ефектна основа.

Как се съхраняват желирани сладкиши?

Дали ще бъде желиран крем, или пък желирана торта, имайте предвид, че желето обича да стои на студено. Особено през летните месеци желираните сладкиши трябва да бъдат съхранявани в хладилник до момента, в който ще бъдат сервирани.

Как да извадим желираният сладкиш по-лесно от купичката?

За да може желираният сладкиш да остане цял и красив, потопете купичката за 2-3 секунди в гореща вода, преди да я обърнете в чинийка. Така ще може да се отлепи много по-лесно.

По-ефектен – повече аромат

Свежите плодове се комбинират чудесно със свежи подправки. При сервиране комбинирайте десерта с листенца мента или маточина. За любителите на по-екстремния вкус и по-интензивните аромати подходяща добавка е лавандула.