Как да приготвим кекса, с който да сплотим семейството

Представете си обикновен неделен следобед. По телевизията върви нещо, което леко ни успива. Имаме да довършваме някакви дребни приготовления за предстоящата седмица, но не бързаме. Преди тях трябва да завършим подобаващото отиващата си. А какъв по-добър завършек от прясно изпечения домашен кекс. Още преди да стигне до масата ни, той започва да работи в полза на домашния уют. С аромата си.

В следващите параграфи ще ви дадем няколко, надяваме се, полезни съвета относно теорията и практиката на домашния кекс.

Подутини или цепнатини

Човек и добре да живее, понякога кексът му се нацепва. Или пък му се появяват подутини. Спокойно, имаме лек за това. В първия случай това най-вероятно се дължи на прекалено загрята фурна. Във втория – нашето скромно мнение е, че сте прекалили си брашното. По принцип мъдрите хора твърдят, че не трябва да се прекалява с нищо – нито с брашното, нито със захарта или содата, която също може да е причина за подутини. Малка хитрост за избягване на цепнатини: пробвайте да пресеете брашното.

Грубите трохи
Освен неустоим аромат, кексът притежава още няколко силни оръжия. Едно от тях е неговата пухкава вътрешност. За да я получите обаче, се иска много внимателно спазване на указанията в рецептата. Големите груби трохи, които понякога помрачават общия сполучлив резултат, са резултат от прекалено дълго разбъркване. Спазвайте точно указанията – яйцата трябва да се разбъркват, докато започнат да стават на „розички“. Добавяйте постепенно брашното и разбърквайте с дървена лъжица.

Прекалено твърд
Температурата, както вече отбелязахме, е от изключителна важност за правилната структура на кекса. Освен споменатите неприятни груби парчета във вътрешността, неправилната температура може да доведе до неприятния ефект твърд кекс. Печете го в предварително загрята фурна,  по средата й при температура 180-190 градуса. Първите 15 минути не отваряйте в никакъв случай фурната.

Точната дозировка на содата, захарта и брашното също е от първостепенно значение за постигане на добри крайни резултати. Причината за прекалена твърдост на кекса могат да се търсят и в недостатъчното количество мазнина – обикновено около половин чаена чаша олио, което трябва да се разбие добре със сместа, докато тя стане хомогенна. Малките хитрости за избягване на втвърдяването – покрийте го с фолио или изключете горния реотан след 20-тата минута.

Кексът не набъбва
Според Теорията на идеалния кекс той трябва да бухне и да стане пухкав. За съжаление теорията и практиката често не обичат да съжителстват в един и същи кекс. И така, нерядко се случва да извадим от фурната вместо познатата от детството ни прекрасна пухкава приказка, някакво неугледно кексоподобно, което може и да притежава известни вкусови достойнства, но няма кой да го опита, за да ги открие. Ето къде трябва да внимаваме, за да избегнем такива неловки епизоди. Най-вероятната причина е недостатъчно бакпулвер или суха мая – и в двата случая обикновено се слага по една чаена лъжица. Другите вероятни причини са: твърде дълго разбиване на сместа (вижте горния параграф) или прекалено голяма тава, която кара сместа да се разлее, вместо да се съсредоточи в пухкавостта.

Кексът спихва
Това е по-тежкият вариант на горното. В него не само, че не получаваме нормалната пухкава маса, ами напротив, тестото спада и заприличва на нещо, което котката е домъкнала от улицата. Основната причина за тази нещастна ситуация обикновено е прекалено ранно изваждане от тавата или недостатъчно висока температура. Изчакайте фурната да загрее добре до 180 градуса, преди да метнете тавата в нея. И отново неправилно дозиране на съставките – внимавайте със содата, захарта, мазнината.

Когато краищата на кекса или дъното изгарят

Неделя следобед. Предаването е свършило, мирише на кекс. Всъщност вече мирише на нещо повече – на загорял кекс. Ами да, случвало се е на всеки, рано или късно. Ако просто го забравим във фурната, например. В този случай той излиза почернял отвсякъде и веднага разбираме, че ще трябва да го правим наново. Другият вариант е, когато на пръв поглед кексът си изглежда в чудесна форма, но когато го извадим и нарежем откриваме, че отстрани или отдолу е станал на въглен. За да избегнем тази подла изненада, е нужно да подберем правилната тава. Не трябва да е нито много дълбока (за да не изгаря на дъното), нито много широка (за да не изгаря отстрани). Знаете, че материалът на тавата има значение (много подходящи са силиконовите форми за кекс), но може би не сте обърнали внимание, че дори и цветът е важен. Не че има забранени цветове – просто ако изберете тъмна тава, я качете по-нагоре във фурната. И обратното. Тъмният материал абсорбира повече топлина и я отделя към вътрешността на тавата. Ако пък искате или рецептата повелява кексът да бъде равномерно изпечен и отгоре, и отдолу, използвайте тава от светъл метал – те не поемат и отделят толкова бързо топлината, а я разпределят по-плавно и равномерно.

Ако пък просто такава тъмна тава имате, но не искате да препичате произведенията си, просто намалете температурата на фурната с 4-5 градуса. И обратното, ако тавата ви е светла.

2 отговора на “Как да приготвим кекса, с който да сплотим семейството”

  1. Маги Стоянова says:

    Много добър и полезен съвет.

  2. Христиана Забунова says:

    Страхотно!

Comments are closed.