Как да си направим домашен великденски козунак

Великденските празници са онова време от годината, в което сякаш има нещо вълшебно.  Пъстър и шарен, Великден ни откъсва от всекидневието с обещание за време, прекарано с близките в декорирането на дома, боядисването на яйца и приготвянето на вкусни ястия за празничната трапеза.
Трескавата подготовка започва в седмицата преди празника, когато всички, които искат да зарадват семейството си с домашен козунак, отварят тефтерите с рецепти на мама и баба и търсят най-лесната рецепта за козунак и най-интересните начини за боядисване на яйца.  Обикновено в този момент много любители пекари се отказват от приготвянето на традиционното печиво, притеснени, че няма да се справят, че рецептите са  прекалено сложни и начинанието отнема много време.  Ако попитате по-опитните в приготвянето му обаче, ще разберете, че всъщност не е толкова трудно, а самото месене е ритуал, който, ако изпълните с любов и желание, ще доведе до чудесен краен резултат.

Преди да пристъпите към месене, е добре да се запознаете с историята на козунака и защо великденската трапеза не може без него. Говори се, че историята му започва още през 17 век във Франция, откъдето по-късно се пренася в цяла Европа. Сладкият обреден хляб се е превърнал в символ на пролетта и Велиденските празници в нашата страна, но той може да бъде открит и в много други европейски култури. Например в Румъния той е популярен под същото име (cozonac), докато в Гърция се нарича цуреки (τσουρέκι). В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panettone), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия пък великденският обреден хляб се нарича кулич.
У нас  козунакът се е наложил в периода 1915–1920 г., а дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Всеки дом има своята уникална рецепта за козунак и може би и вие сте срещали гъсто изписани листове, пълни с тайни за това как да го приготвим, така че да бъде пухкав, ароматен и на конци. В по-долните редове ще споделим някои от тези тайни, така че да се престрашите да запретнете ръкави и да приготвите истински домашен козунак.

Продукти за козуначеното тесто

Както и при всички останали печива, изборът на пресни и висококачествени продукти е от голяма важност при замесването на тестото. По възможност изберете домашно мляко и яйца и заложете на прясна мая, а не на суха. Бялата захар „Сладея“ ще придаде нужната сладост на вашия козунак, а за допълнителните вкусове се доверете на своето въображение – можете да добавите стафиди, локум „Сладки времена“, шоколад, ядки, настъргана кора от лимон и каквото още пожелаете. Не забравайте само, че добавките трябва да се избират, така че да не засенчват вкуса на козунака, а деликатно да го допълнят и обогатят.

Основни стъпки

Продуктите, които ще използвате, трябва да бъдат на стайна температура, а млякото – затоплено, така че да разтворите маята в него. Не го затопляйте прекалено, защото в противен случай сместа може да се пресече и тестото ви да не се получи. Сместа от мляко, мая, захар, сол и брашно трябва да се остави да „шупне“ около 15 минути, преди да продължите със следващите стъпки.
Преди да започнете да смесвате съставките, задължително пресейте брашното си, за да бъде тестото ви пухкаво и леко. Изберете брашно за козунак или такова с високо съдържание на глутен, за да осигурите еластичността на козуначената смес.
След като сте приключили с първоначалната обработка на продуктите, е време да ги смесите. Първо смесете яйцата със захарта и ванилията с телена бъркалка, а след товаприбавете и маслото.  Добавете ги към втасалата мая, след което прибавете и брашното на малки дози. Бъркайте докато се оформи топка.
Идва ред и на месенето. Продължителното месене и блъскане на тестото в работния плот 100 пъти е мит и можете да постигнете добро втасване и тесто на конци, като месите с намаслени ръце около 10 минути или оставите работата на своята хлебопекарна.
След месенето предстои голямото втасване – то се случва на два пъти, като първият път се изчаква от 60 до 120 минути или докато тестото не удвои обема си. След това тестото се разделя, омесва се отново, като се прибавят и всички добавки и се оформя. Оставя се да втаса още веднъж – отново докато удвои обема си. Преди да печете, намажете козунака с жълтък и поръсете се със захар и ядки.

ПОМЕЩЕНИЕ

Всеки, който е месил козунак, знае, че тестото е изключително капризно и помещението, в което ще се меси, трябва да бъде с определена температура. Нужно е всички компоненти да се смесят на топло място (около 25-26 градуса), което ще осигури правилното втасване. Внимавайте в помещението да не става течение и не отваряте прозорците, колкото и да ви се иска да поканите топлия пролетен въздух в кухнята си. Добре е да затоплите помещението предварително и да оставите продуктите за няколко часа в него, така че те да бъдат с еднаква температура. Това ще гарантира идеалното им смесване и добрия вкус и текстура на вече опечения козунак.

ПЕЧЕНЕ

Преди да сложите козунака във фурната, тя също трябва да бъде добре загрята, за да запази равномерна температура през цялото време на печенето. Най-добре е да печете на по-ниски градуси за по-дълго време, като трябва да съобразите температурата спрямо това дали ще използвате вентилатор, или не.  Тъй като практиката показва, че всяка фурна е различна, ние ви съветваме да използвате термометър за фурни, с който точно да измерите нужната температура. Ако не разполагате с такъв, разчитайте на познатия метод с клечка за зъби, с която можете да проверите степента на изпичане отвътре. Все пак избягвайте да отваряте фурната първите 40 минути, тъй като това може да доведе до спадане на обема на козунака. Обикновено 60 минути са достатъчни за пълното му изпичане.
След изважданае от фурната трябва да оставите сладкия хляб да изстине напълно, преди да го разрежете – това гарантира, че той ще остане въздушен и на конци.

КАКВО ДА ПРАВИМ С КОЗУНАКА СЛЕД ВЕЛИКДЕН?

Ако сте се вдъхновили толкова, че сте приготвили малко повече козунак, отколкото семейството ви може да изяде, най-вероятно се чудите как да оползотворите поизсъхналия сладък хляб в кухнята и след празниците.

Следете нашия сайт, където скоро ще можете да видите нашето предложение за неустоим десерт със сух козунак.

Да ви е сладко!