Как да си приготвим домашно сладко от необичайни продукти

След като сте усвоили тънкостите на приготвяне на сладко и вече сте наредили няколко от традиционните за България сладка на рафтовете вкъщи, е време да пристъпите към ново кулинарно приключение. Ако сте почитатели на нетипичните ястия или искате да изненадате близките си с нещо различно, то трябва да опитате  някое от нашите предложения:

 

Сладко от зелени домати

При това сладко е важно да изберем сравнително дребни домати, (чери доматите вършат чудесна работа) тъй като искаме те да запазят своята цялост.  Доматите се измиват и с помощта на остър нож издълбаваме средата от страната на дръжките, тъй като това е най-горчивата част, неподходяща за сладко.

Другата тънкост на това сладко е премахването на горчивината на зелените домати. За целта заливаме доматите със студена вода и ги слагаме на котлона. Оставяме водата, докато заври, след което чакаме още няколко минути. След това изхвърляме врялата вода, отново ги заливаме със студена и ги връщаме на котлона. Тази процедура се повтаря още няколко пъти. След третото или четвъртото преваряване доматите трябва да са омекнали и лесни за белене.

Също така, за да приготвим перфектното сладко от зелени домати, е важно да запазим целостта на доматите. Именно затова сладкото не се разбърква. Ако имате нужда да разбъркате, може просто да разклатите леко тенджерата.

Има шанс доматите да се разварят, ако бъдат оставени по-дълго, така че ако прецените, може да ги извадите от сиропа и да ги наредите в бурканите докато той се свари до желаната гъстота. Малко преди да свалим сиропа от огъня, добавяме към него и киселината. За да не се мъчим със стерилизиране, можем да налеем сиропа в бурканите, още докато е горещ.

 

Сладко от динени кори

Когато есента наближи, на всички ни се иска да запазим лятната свежест на динята, за да можем да й се наслаждаваме цяла година.
За това сладко ни е нужен около килограм динени кори. Много е важно да обелим зелената обвивка на кората, тъй като тя би направила сладкото изключително горчиво.
Обелените кори се нарязват на ситни парчета. За да се сварят равномерно, е важно те да бъдат с приблизително еднаква големина.
При самото приготвяне на сладкото динените кори  се разваряват, придобивайки кехлибарен цвят и консистенцията на желе.

 

Сладко от зелени орехи

Това сладко е познато в България, но е по-популярно в средиземноморските страни.  Както при всички сладка, за сладкото от зелени орехи е важно добре да подберем плодовете, които ще използваме. Орехите, подходящи за сладко, са тези, които са набрани точно преди да се втвърдят – в България това обикновено е юни. След като намерите правилните орехи, трябва незабавно да се заемете с обработката им, тъй като може да се втвърдят, ако ги оставите по-дълго.

Самото приготовление на сладкото отнема дълго време. След като бъдат обелени, орехите трябва да се накиснат във вода за една седмица, като водата се сменя всеки ден. На осмия ден орехите се слагат във варова вода (на всеки литър вода 1-2 супени лъжици гасена вар), където трябва да престоят за една вечер. На следващия ден отново се изцеждат и се изваряват в чиста вода 2-3 пъти.

Приготовлението на самия сироп е по-лесно. Нужни са ни карамфил, канела и захар. Те се варят докато захарта не се разтопи и не се получи хомогенна смес.  В полученият сироп се пускат орехите (добре отцедени след третото изваряване). Варенето продължава на умерено силен огън, докато забита в орех игла излиза без да успее да повдигне ореха.

След това дълго готвене сигурно нямате търпение да опитате сладкото, но е добре то да отлежи около месец за да придобие истинския си вкус.

 

Сладко от банани

Банановото сладко е изключително лесно за приготвяне. Бананите се смачкват с вилица като не е нужно да се получи абсолютно хомогенна каша – дори напротив, някое и друго по-голямо парче би разнообразило консистенцията. Към кашата добавяме нужната захар, лимонена киселина и анасон. Поставяме го на котлона и когато сместа кипне – изключваме. След няколко часа (3-4) отново поставяме сместа на котлона докато кипне, изчакваме 10 минути и изключваме. Това е всичко!

Ако искате да използвате банани, за да разнообразите по-традиционните сладка, то тогава сладкото от ягоди и банани може да е по вкуса ви. След като сварите сиропът и ягодите и захарта се разтопи напълно, обелвате бананите, нарязвате ги на малки парчета и ги добавяте към сместа. Варите плодовете на бавен огън, като разбърквате периодично и отстранявате образувалата се пяна.