Каква е разликата между сладко, мармалад и конфитюр?

Макар и да имат много прилики, тези кулинарни удоволствия носят много различни нюанси, а тънките разлики в метода на приготвяне създават известно объркване.

Сладко

Любимото на всички българи сладко всъщност е традиционно за балканите и няма световен еквивалент.  Най-типичните сладка се приготвят от ягоди, сливи или череши, но както знаем вариантите са толкова разнообразни, колкото и плодовете, до които имаме достъп.

За сладкото се използват най-хубавите плодове, тъй като в него те са цели или нарязани на едро. Поради тази причина трябва плодовете добре да се изчистят от дръжките и листата и да се внимава да не се намачкат. Особено внимателни трябва да бъдем, когато правим сладко от нежни плодове като ягоди или малини.

След почистването плодовете се поставят в дълбок съд и се покриват със захар. Оставят се така докато захарта не се оцвети от соковете на плода. Самото варене трябва да става изключително внимателно, за да се запази целостта на плодовете. След като капка от сиропа, излята върху чинийка, е гъста и не се разтича много, сладкото е готово. За разлика от конфитюрите и мармаладите, плодовете в този вариант остават в средно големи парчета, а консистенцията на течността е груба. За сметка на това ароматът и усещането на целите парченца плод е несравнимо.

Да обобщим- сладкото е по-гъсто с запазени големи парчета плодове и почти никаква горчивина във вкуса.

Мармалад

Българската представа за мармалад е сладък зарзават, който се получава при изваряването и пасирането на плодове. На запад обаче думата мармалад  се отнася само за продукти, приготвени от цитрусови плодове и техния пулп – предимно портокали. Това определение се разминава с общонародната представа за мармалад, тъй като в България той традиционно се прави от шипки, ябълки или сливи.

Традиционно, мармаладът се вари на същия принцип, на който и сладкото и конфитюрът, но добрата новина е, че тъй като не се опитваме да запазим плодовете цели, не е  нужно да сме изключително внимателни при бъркането.

Ако дори това ви се струва като прекалено трудоемка задача, то мармалад може да си приготвите и без варене. За целта просто премахнете листата, дръжките и костилките от плодовете и ги пасирайте с миксер, след което добавете нужното количество захар и бъркайте сместа, докато се разтопи.

За разлика от сладкото, при мармалада плодовете са добре сварени и фино пасирани, а захарта е по-малко. В резултат на това вкусът на мармалада често е по-горчив, но и с повече интересни нотки.

Конфитюр

Както може би вече сте забелязали, разликата между тези три кулинарни изкушения до голяма степен е в метода на приготвяне. Конфитюрът не е изключение. На френски език confiture е думата за всички плодови желета, мармалади и сладка. На български обаче, конфитюрът е нещо по-специфично.

Начинът на приготвяне на конфитюр не е толкова различен от този на сладкото или любимите на всички компоти. За разлика от тях обаче, при конфитюра не се стремим към запазване целостта на плодовете – те могат да бъдат нарязани на ситно. Конфитюрът се вари докато плодовете се превърнат в меко и ароматно пюре.

В сравнение със сладкото, той има по-гладка текстура, но не е толкова горчив колкото мармаладите.