Мъфини, или как да приготвим перфектните малки кексчета

Днес на гости ни е кулинарният блогър Supichka, която представя своите съвети и насоки за това как да приготвим лесно любимите ни мъфини с шоколадови парченца.

Мъфините са онези малки симпатични кексчета, които малко по малко заеха централно място в менюто с десерти. Макар приготвянето на мъфини да е лесно и да напомня много приготвянето на кекс, има няколко важни момента в технологията за приготвянето им, за които трябва да следите.

1. Формата за мъфини

За да приготвите мъфини, трябва предварително да се сдобиете с подходяща форма. Формата за мъфини представлява тава, в която има отделни “гнезда” за всеки един отделен мъфин. Тя може да бъде силиконова или пък тефлонова. Ако използвате тефлонова форма за печене на мъфини, задължително поставете във всяко отделение на тавата хартиена кошничка, в противен случай мъфините ще залепнат за нея. Ако пък сте избрали силиконова форма, може и да не използвате хартиени кошнички, а само леко да намажете с мазнина и да изсипете сместа за мъфини в нея.

2. Избор на съставките за мъфини

Хубави мъфини се получават с качествени съставки. Заложете на продуктите, които познавате и са изпитани. Например захар „Сладея“, любимото ви брашно тип 500, както и шоколад за готвене, а не шоколад с ядки.

3. Правилото за разделяне на сухите и течните съставки

Както при приготвянето на кекс, така и при приготвянето на мъфини, важи правилото за разделяне на сухите и течните съставки. Яйцата се разбиват със захарта, след което към тях се добавят мазнина, мляко, сметана, или каквото има по рецепта. Сухите съставки – брашно, бакпулвер, какао и други, се пресяват и смесват отделно. Пресяването на брашното е задължително, за да станат мъфините пухкави. Смесените сухи съставки се прибавят към течните малко по малко, при непрекъснато бъркане.

4. Всички продукти на стайна температура

Важно е всички продукти като яйца, прясно или кисело мляко, да са предварително извадени от хладилника, за да не са ледено студени, а на стайна температура.

5. Масло или олио?

Може да приготвите мъфините както с краве масло, така и с олио, или друга растителна мазнина. Трябва обаче да имате предвид следното – мъфините, приготвени с краве масло, стават по-ароматни, но по-тежки и плътни като текстура и ако ги съхранявате в хладилник стягат, защото съдържащото се в тях масло също се стяга. Мъфините, приготвени с растителна мазнина, са по-пухкави и сочни, но пък не така ароматни.

6. Как печем мъфините?

Като при всеки сладкиш, така и при мъфините печенето е от съществено значение. Първо трябва задължително да обърнете внимание, че формичките за мъфини се пълнят най-много на ¾ от обема си, тъй като при печене се надигат и ако сместа е твърде много, има опасност да прелеят. Печем мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, като проверяваме дали са готови с дървено шишче – ако излезе сухо, е време и мъфините да излязат от фурната.

Можете да приготвите своите мъфини по нашата рецепта, която можете да видите тук.

Oще идеи от Supichka открийте тук.

2 отговора на “Мъфини, или как да приготвим перфектните малки кексчета”

  1. Dimitat Popov says:

    Изглежда страхотно!

  2. Andi says:

    Ммм, страхотна идея!

Comments are closed.