Приготвянето на зимнина – какво не трябва да забравяш, когато приготвяш зимнина

В началото на есента ви представяме полезни съвети и насоки за това как да приготвите вкусна зимнина за следващите месеци в партньорство с кулинарния блогър Супичка.

Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Освен че приготвянето им има своите дълбоки традиции в българския бит, определено все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим.

Как избираме продуктите?

При приготвянето на зимнина с пълна сила важи правилото, което е общовалидно за кулинарията изобщо – вкусен резултат може да се получи само с използването на качествени продукти. Не подценявайте това правило. За вкусна лютеница са нужни добре узрели домати, вкусни червени чушки, а за конфитюрът от дюли – зрели и здрави дюли.

Как избираме рецептата?

Рецепти за приготвяне на зимнина има безброй. Лютеница, царска туршия, или пък мармалад от сини сливи, потърсите ли, то ще намерите безброй рецепти! Но как да изберете правилната рецепта? В сайтове и кулинарни книги, в кулинарни групи и кулинарни предавания? При приготвянето на зимнина е добре да заложите на рецептите на баба. И то не на коя да е баба, а на вашата собствена баба. От една страна бабините рецепти носят вкуса, който вие харесвате, защото сте пораснали с него. От друга страна рецептите от тефтера на баба са наистина изпитани, приготвяни десетки години. Друга добра стратегия с избора на рецепта за зимнина е да вземете рецепта от приятели и познати, която сте пробвали лично. Така отново ще имате гаранция, че ще ви допадне като вкус, а също и че рецептата е изпробвана.

Консервантите – какви, кога и защо?

За да бъде зимнината наистина зимнина, то трябва да сме сигурни, че тя ще издържи до зимните месеци. Затова задължително се използват консерванти. Сол и захар, лимонтузу и лимонов сок, всички те по отделно или в комбинация са задължителни, защото освен че дават вкус, помагат и бурканчетата да се съхранят. За да сте спокойни, че всичко ще е наред и ще хапвате вкусно и през зимата, заложете на качествена захар, каквато е захар Сладея, използвайте и качествен оцет. Захарта с високо качество гарантира постигане на желания от вас ефект – вкусна и добре втасала туршия, богато на вкус и прекрасно на вид сладко. Затова не експериментирайте, а заложете на изпитани и доказали се през годините продукти.

По колко бурканчета?

Ако приготвяте дадена рецепта за първи път, то пригответе по-малко количество. От една страна така ще стане ясно дали рецептата е по ваш вкус или не, а от друга ще проверите дали рецептата е сполучлива. Удоволствието в домашно приготвената зимнина е в разнообразието. По 5-6 бурканчета от различните видове сладка, 10-тина бурканчета лютеница, по 3-4 различни зимни салати, така хем ще имате вкусно разнообразие в килера, хем самото приготвяне ще бъде забавно, ще отнеме малко време и ще бъде достатъчно за четиричленно семейство. По малко, но много видове, за да ни бъде сладко и да не ни омръзва.

Стерилизацията – да или не?

Независимо дали приготвяте конфитюр, или лютеница бурканчетата трябва да са много добре измити, леко топли, а капачките – нови. Така шансът да има бурканчета, които да не издържат през зимата е по-малък. Ако сместа е още вряща, когато пълните бурканчетата, то затворете веднага и обърнете с капачките надолу. Така те ще се консервират и няма да има нужда от допълнително заваряване. Ако обаче сместа е топла или изстинала, след като я напълните в бурканчетата задължително заварете за 5-10 минути, за да се затворят добре и да издържат през зимата.

Следвайки тези съвети, ще постигнете изненадващи резултати в приготвянето на зимнина за зимата.