С аромат на есен – вкусното изкушение Крамбъл с ябълки

Усетете аромата на есента със съветите на Сладея и Supichka. В текста ще намерите техните трикове за вкусното изкушение Крамбъл с ябълки:
Ябълките, крушите, дюлите, гроздето… Това са плодовете, които дават есенен полъх на менюто и вкуса на трапезата. Най-често към тях подхождаме традиционно и ги хапваме или сурови, или пък ги включваме в кекс. А има толкова много вкусни и ароматни идеи за десерти с ябълки! Те стоят в основата на много сладкиши и могат да влязат в много роли, защото са бързи и лесни за приготвяне.
Канелата – най-добрият приятел на ябълките
Има комбинации, които са признати за универсално любими. Точно такава е тази между ябълките и канелата. Тя не само събужда апетита и създава вкусни асоциации, но и изпълва дома с аромат и създава усещане за уют. Въплъщение на тази комбинация е хрупкавият есенен сладкиш Крамбъл с ябълки.
Крамбъл с ябълки – сочна основа и хрупкави трохи
Нужните съставки за основата:
1 кг. ябълки
½ чаена чаша кристална захар Сладея
⅓ чаена чаша стафиди
1 супена лъжица канела
1 супена лъжица брашно
Нужните съставки за заливката от хрупкави трохи:
1 чаена чаша овесени ядки
1 чаена чаша брашно
½ чаена чаша кристална захар Сладея
1 ванилия
½ чаена лъжица бакпулвер
125 грама краве масло
Как да приготвим сочната основа?
Ябълките трябва да са измити, обелени и нарязани на кубчета. В купа ги смесете с всички останали съставки за основата, а именно кристалната захар Сладея, стафидите, канелата и брашното, след което разбъркайте добре с лъжица и изсипете в тава.
Как да приготвим хрупкавите трохи?
Маслото разтопявате и изсипвате в купа, след което към него добавяте овесените ядки и разбърквате. Добавяте кристалната захар Сладея, брашното, ванилията и предвиденото количество бакпулвер и отново разбърквате добре, до получаването на едри трохи, които разпределяте в тавата върху ябълките. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, докато трохите придобият златист цвят.
За любителите на ориенталския вкус
Ако обичате по-наситени вкусове и аромати към канелата в основата на сладкиша може да добавите щипка индийско орехче, щипка кардамон и щипка карамфил. Така, вашият крамбъл с ябълки ще стане много по-ароматен и ще бъде подходящ и за празничната трапеза на Коледа.
Топка сладолед или ванилов сос
Крамбъл с ябълки може да сервирате топъл или студен. Когато сервирате сладкиша топъл, може да добавите топка ванилов сладолед или пък ванилов сос към всяка порция. Освен по-сочен, така той ще стане и по-елегантен и фин.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]