За кекса под друг ъгъл – кекс с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква

С новите съвети на Сладея и Supichka ще погледнем на кекса под друг ъгъл. В текста ще намерите рецепта за кекс с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква.
Във всяка къща има рецепта за кекс, която се предава от поколение на поколение. И ако имате кулинарен тефтер, то “Кексът на баба”, “Кексът на мама”, “Кексът на леля Таня” или подобни са сред тях. Те определено са много вкусни, но не се различават особено. А кексът може да даде толкова повече! Неочакваните съставки могат да предизвикат сетивата и да донесат неочакван вкус – такъв е и кексът с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква.
Смени брашното
Заменяйки традиционното бяло пшенично брашно с друго, може не само да подобри вкусовите качества на един кекс, но и да го направи по-здравословен. Спелтата е сорт дива пшеница с много по-добри хранителни качества от конвенционалната пшеница. Когато приготвяш кекс с пълнозърнесто брашно от спелта, го обогатяваш с полезни хранителни вещества и повече фибри.
Добави неочаквана съставка
Макар позната и обичана в българската национална кухня, тиквата се използва предимно за приготвяне на тиквеник или пък изпечена със захар. А тя е чудесно здравословно допълнение към зимния или есенен кекс – придава аромат, цвят и вкус, които го превръщат в нов интересен десерт.
Подправките
Тъй като откриваме тиква по пазарите през есенните и зимни месеци, е добре да я комбинираме с аромати, които свързваме с топли зимни вечери и домашен уют. Такива са канелата, джинджифилът и индийското орехче.
Кекс с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква
Необходими съставки:
4 яйца
½ чаена чаша кристална захар Сладея
2 ⅓ чаени чаши пълнозърнесто брашно от спелта
2 чаени чаши настъргана сурова тиква
½ чаена лъжица канела
⅓ чаена лъжица джинджифил
⅓ чаена лъжица индийско орехче
⅔ чаена чаша олио
2 чаени лъжици бакпулвер
½ чаена лъжица хлебна сода
Как да приготвим кекса?
Винаги изваждайте продуктите от хладилника поне един час преди да започнете готвенето.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера, хлебната сода и подправките.
Разбийте яйцата заедно със захар Сладея с помощта на миксер или тел, след което добавете олиото и отново разбийте.
Към течната смес, при непрекъснато бъркане, малко по малко добавете сухата смес до получаване на хомогенна маса. Накрая добавете настърганата тиква и разбърквайте, но този път с лъжица.
Намажете с малко олио форма за печене и изсипете сместа – печете в предварително загрята, на 180 градуса, фурна за около 30 минути. Проверявайте дали кексът е изпечен с клечка за зъби – ако излезе суха, то и кексът е готов. След изпичане оставете да изстине напълно.
Подходящата глазура
Всеки кекс става още по-ефектен и вкусен с подходяща глазура. Може да го поръсите с пудра захар или да го залеете с шоколадова, карамелена или с модерна глазура от крема сирене. Как се прави глазура с крема сирене? Разбийте 200 грама крема сирене и ½ чаена чаша пресята пудра захар Сладея с помощта на миксер. След като получите гладка смес, я изсипете върху изстиналия кекс.
По-шарен, по-красив, по-вкусен
За перфектен заъвршек, поръсете кекса с настъргана лимонова кора, настърган шоколад или смлени ядки.
© 2020 Сладея | Всички права запазени.