тест

Как да проверя качеството на захарта?

Освен чрез купуване на марки от доказани производители, всеки потребител може да тества качеството на захарта чрез провеждане на ферментационен тест в домашни условия. Смесете вода, захар, мая за хляб и диамониев фосфат и ако сместа шупне, значи захарта е качествена. Повече информация можете да намерите тук.

консумация

Колко захар мога да консумирам на ден?

Според Световната здравна организация дневният прием на захар за деца и възрастни следва да е до 10% от дневния прием на енергия или около 50 г захар/ 12 равни ч.л. В тях се включва и естествено присъстващата в храни и напитки захар.

кристали

Размерът на кристалите определя ли качеството?

Размерът на кристалите не е определящ фактор за качеството на захарта. Захарта с по-едри кристали субективно може да се усеща като не толкова сладка, спрямо същия обем захар с по-дребни кристали. Причината: по-едрите кристали се разтварят по-бавно и по този начин усещането за сладост се забавя.

суровини

От какви суровини се произвежда бялата захар?

Основните суровини за производство на бяла кристална захар са захарно цвекло и захарна тръстика. Малки количества захар се произвеждат от финикова палма, сорго, захарен клен.

производство

От какви суровини се произвежда захар Сладея?

През годините ЗАХАРНИ ЗАВОДИ използва като суровина за производство на захар захарно цвекло, а по-късно и сурова тръстикова захар. В резултат на реформи проведени от ЕС в сектор„Захар“ от 2008 г. в България не се произвежда захар от захарно цвекло.

Днес захар Сладея се произвежда единствено чрез рафиниране на сурова тръстикова захар.

рафиниране

Какво представлява рафинирането на захар?

Рафинирането е естествен етап от процеса на производство на захар, при който от захарния сироп, получен чрез разтваряне на сурова захар във вода, се отделят всички примеси от физичен и микробиологичен характер, както и съдържащата се в суровината меласа.

съхранение

Колко време може да се съхранява бялата захар?

Бялата кристална захар може да се съхранява неограничено дълъг период от време на сухо и проветриво място, затворена в оригиналната й опаковка или в херметически затворен съд.

стандарти

Какво гарантира качеството на захар Сладея?

Захар Сладея се произвежда по утвърдена технология и при спазване на 3 нива за контрол на качеството:

-Български държавен стандарт: БДС 390/1979 за качество на захарта;

-Международен стандарт ISO 22000, осигуряващ управление безопасността на продукта по цялата хранителна верига;

-Система НАССР, осигуряваща управление безопасността на продукта.

разликата

Каква е разликата между бяла и кафява захар?

Разликата между бялата и кафява захар е наличието на меласа в кафявата захар, която й придава специфичен вкус, цвят и аромат.

кафява захар

Как се произвежда кафявата захар Сладея?

Кафява захар Сладея не се произвежда в България. Тя се внася директно от традиционни производители в Южна Америка (Гваделупа и Колумбия). Всяка партида се придружава от необходимите сертификати за качество и анализи на продукта. Кафява захар Сладея e сорт brown pure cane sugar тип SP2.

цветът

Как изглежда „истинската“ кафява захар?

Цветът на кафявата захар може да варира от светло до тъмнокафяв, в зависимост от количеството меласа в кристалите захар. Колкото повече меласа има в захарта, толкова по-тъмен е цветът й. Количеството меласа определя и специфичния аромат и вкус на кафявата захар, както и нейната по-висока влажност.

влажност

Как да се съхранява кафявата захар, така че да не се втвърдява?

За разлика от бялата кристална захар, кафявата е с по-голяма влажност, поради което се втвърдява по-бързо. Съхранявайте кафявата захар плътно затворена в оригиналната й опаковка или в херметически затворен съд. Така тя ще запази максимално влажността си и няма да се втърди.

глутен

Съдържа ли пудра захар Сладея глутен?

Пудра захар Сладея се произвежда чрез смилане на бяла кристална захар Сладея, към която се добавя минимално количество царевично нишесте против слепване и овлажняване. Нито една от използваните съставки не е източник на глутен. Използваното за пакетирането и оборудване, обаче се използва и за пакетиране на глутен-съдържащи продукти. Затова на опаковката на продукта е обявена възможност от наличие на следи от глутен.